Poslanci znovu o rušení poplatků

25. 1. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zítra začíná jednání Poslanecké sněmovny a znovu bude mít na programu rušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. "Bude to ostrý boj," řekl Právu David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje.


Poslanci mají na stole dva návrhy, které v prosinci pustili do druhého čtení. První je z dílny komunistů, kteří navrhují zrušení všech poplatků, ale zachování ochranného limitu 2500 Kč za rok na poplatky a doplatky za léky.

Druhý je od poslanců sociální demokracie. Ti navrhují zrušení všech poplatků.

V prosinci, když Sněmovna pouštěla oba návrhy do druhého čtení a uložila zdravotnímu výboru je projednat, dokonce pro zrušení poplatků hlasovali někteří lidovci, nezařazení, ba i členové ODS. Zda tomu tak bude i nyní, je však velký otazník.

Poslancům to neusnadnil ani zdravotní výbor Sněmovny. Ten sice oba návrhy projednal, ale nepřijal k nim žádné usnesení. Ani k jednomu z návrhů na zamítnutí nebo schválení nebyla potřebná většina poslanců.

Platí víc, než musí

V roce 2008 se na poplatcích vybralo přes pět miliard a pět dalších miliard byly úspory, k nimž došlo v důsledku poklesu návštěv lékařů i počtu receptů. Ministerstvo odhaduje, že letos tomu bude stejně, a ministryně Jurásková je proti rušení poplatků.

Pacienti přitom mnohdy v ordinacích platí i za výkony, kdy platit nemusejí. Například za pouhé předepsání léku nebo u zubaře za obě preventivní prohlídky, i když 30 korun se platí jen za jednu.

Je to i tím, že pacienti už ztratili přehled o tom, kdy platí a kdy neplatí, a tak na vyzvání lékaře zaplatí, i když nemusejí.

Levice a pravice se neshodnou

Zatímco levice by ráda zrušila všechny poplatky, pravicové politické spektrum je proti.

Boris Šťastný (ODS) tvrdí, že jsou přínosem, naproti tomu Soňa Marková (KSČM) uvádí, že i bez poplatků narůstají náklady na léky, a Jaroslav Krákora (ČSSD) přišel s tím, že od roku 2004 stoupla spoluúčast pacienta z 8 na 16 procent.

Dá se očekávat, že se ve Sněmovně o rušení poplatků strhne tvrdý boj, jako tomu ostatně bylo vždy, kdy toto téma bylo na stole.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?