Poslanci znovu projednají zrušení poplatků

8. 9. 2009 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes začíná schůze Poslanecké sněmovny a poslanci se znovu budou zabývat zrušením regulačních poplatků ve zdravotnictví. Sněmovna už v květnu schválila dva návrhy zákonů, které poplatky ve zdravotnictví upravovaly. Návrh z dílny komunistů je úplně zrušil...


Návrh Moravskoslezského kraje, tedy vlastně ČSSD, je omezil tak, že by je neplatily děti do 19 let, dárci krve, sociálně slabší, jejichž příjem je nižší než 2,5násobek životního minima, a neplatili by je starobní a invalidní důchodci.

Oba tyto návrhy v červnu projednal Senát a vrátil je Sněmovně s pozměňovacím návrhem. U obou navrhl roční snížení maximálních cen léčiv o pět procent a vakcíny proti pneumokoku zdarma, ale také zachování současné podoby regulačních poplatků.

Potřeba je 101 hlas

Když poslanci budou chtít přehlasovat senátní návrh, potřebují k tomu 101 hlasů, a to bez ohledu na účast poslanců. To ale zřejmě nebude jednoduché, protože levice je dohromady nedá a musí se spoléhat na přeběhlíky, nezařazené a i některé lidovce.

Lidovci a ODS jsou ale proti přehlasování Senátu. Návrhy levice se nelíbí ani poslanci KDUČSL Ludvíku Hovorkovi, který v květnu ve sněmovně návrh Moravskoslezského kraje podpořil. Jak nyní uvedl pro ČTK, špatné jsou obě verze.

Ruku podle svých slov nezvedne ani pro senátní verzi, protože na ní se mu nelíbí, že by prý zdravotní pojišťovny měly platit přímo distribučním firmám nebo že se zavádí nová očkování, přestože není dostatek ani klasických očkování. Hlas levici ale určitě dá Olga Zubová, která Stranu zelených opustila a v nadcházejících volbách kandiduje za ČSSD.

Dosud jsou osvobozeni od poplatků novorozenci, v ambulanci je nemusí platit děti do 18 let a jim a také seniorům nad 65 let byl snížen ochranný limit z běžných 5000 na 2500 korun za rok.

Poplatky i v nových volebních programech

A jak se strany stavějí k regulačním poplatkům ve svých volebních programech? S výjimkou KSČM, která je chce zrušit bez výjimky, všechny strany s nimi v nějaké míře počítají.

Sociální demokraté trvají na zrušení poplatků u lékaře a v lékárnách a jinými slovy to znamená, že je připouštějí za den v nemocnici. „Byl by to ale jen příspěvek na stravu. Nic víc,“ říká jejich stínový ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje David Rath. ODS, která poplatky před více než dvěma lety zavedla, se slovům regulační poplatky vyhnula, ale chce „citlivě nastavenou motivaci pacientů při čerpání zdravotní péče“. Takže poplatky prosazuje dál.

KDU-ČSL sice o poplatcích v programu nemluví, ale hned na prvním místě má, že každý bude vědět, nač má nárok a kolik bude platit.

Strana zelených tvrdí, že poplatky mají být nastaveny „sociálně citlivě“ tak, aby v praxi vedly ke snížení nadužívání a zneužívání zdravotnictví. Jinými slovy jsou plně pro poplatky.

TOP 09 otevřeně říká, že se nelze vyhnout vyšší osobní spoluúčasti, a tak neusiluje o zrušení poplatků ve zdravotnictví. Podle jejího zakladatele Miroslava Kalouska „poplatky prokázaly svoji efektivitu v systému“.

Václsv Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?