Poslanec Vyzula proti návrhu zákona o univerzitních nemocnicích

7. 3. 2017 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec a předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislav Vyzula (ANO) kritizuje návrh zákona o univerzitních nemocnicích, který má ve středu projednat vláda a jehož předkladatelem je ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).


Podle Vyzuly je sice potřeba řešit vztahy mezi nemocnicemi a univerzitami, ale současná podoba zákona je nepřijatelná, protože především neřeší dluhy nemocnic, řekl. Vláda by proto neměla návrh vůbec přijmout, tvrdí Vyzula. Pokud by návrh úspěšně prošel legislativním procesem, od ledna příštího roku by mělo deset fakultních nemocnic zřizovaných státem novou právní formu a změnilo by se na nemocnice univerzitní. Dvě z nich jsou v Brně. Podle ministerstva zdravotnictví má nynější forma příspěvkových organizací řadu nedostatků.

„Řada fakultních nemocnic má dluhy a ty mohou být až ve výši stamilionů. Není jasné, kdo je oddluží, z čeho budou vysoké školy platit smluvní závazky vůči nemocnicím a kdo jim na to dá peníze,“ uvedl Vyzula. Stejný problém vidí i rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, který před zamýšlenou transformací žádá oddlužení nemocnic.

Vyzula považuje za problematické i to, že ministr může sloučit nebo rozloučit příspěvkové organizace. „To je absurdní, protože pro některé organizace by to mohlo být ekonomicky zcela nevýhodné. Navíc ani není jasná definice univerzitní nemocnice, zda má vyučovat všechny obory nebo jen některé,“ dodal Vyzula.

Svůj postoj probere v poslaneckém klubu hnutí ANO. „Vláda by návrh v této podobě vůbec neměla přijmout. Pokud to přijme a přijde to do Sněmovny, může se to kompletně zamítnout, ale zatím nevím, jaká by byla podpora. Pokud by to prošlo prvním čtením a dostalo se to k nám do výboru, uděláme vše pro to, abychom pozměňovacími návrhy tuto verzi logicky upravili,“ zdůraznil Vyzula.

O univerzitních nemocnicích se v politice mluví od počátku tisíciletí, ale od té doby nevznikl návrh, který by měl hlavu a patu, prohlásil poslanec.

Univerzitní nemocnice bude možné zřidit a zrušit jen zákonem, uvádí návrh. Statutárním orgánem bude ředitel, kterého bude jmenovat i odvolávat ministr zdravotnictví. Dalšími orgány budou rada univerzitní nemocnice a akademická rada. V těchto orgánech budou mít své zástupce i vysoké školy. Další zástupce budou mít ministerstva zdravotnictví, financí a zaměstnanci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?