Postgraduální akademie se věnovala potravinovým alergiím u dětí

27. 1. 2016 12:27
přidejte názor
Autor: Redakce

Poslední akce Postgraduální akademie v loňském roce byla věnována pediatrii. Sympozium zabývající se problematikou potravinových alergií se uskutečnilo 15. prosince v Erbia Congress Centrum, budova City Tower.




Akce se konala v souvislosti s plánovaným vydáním nového knižního titulu Mladé fronty, a. s., edice Postgraduální medicíny, s názvem Potravinová alergie a intolerance, který vznikl pod edičním vedením MUDr. Martina Fuchse.
Alergie a její projevy se v dnešní době staly břemenem v životě jednotlivce i celé společnosti. Evropská akademie alergologie a klinické imunologie spočítala, že alergií je v Evropě postiženo 150 milionů lidí všech věkových skupin; alergie se tak zařadila nejen mezi nejčastější neinfekční chronická onemocnění, ale i mezi příčiny náhlých úmrtí v alergickém šoku. Do popředí se v současnosti dostává alergie potravinová, která je také hlavní příčinou šokových reakcí. Reakce na potravinu však nemusí být pouze specifickou odpovědí našeho imunitního systému, ale také projevem potravinové nesnášenlivosti – intolerance.
Všem těmto otázkám byl věnován program akce, jehož odborným garantem byl právě autor knihy MUDr. Martin Fuchs. Ten sympozium zahájil svou přednáškou „Potraviny – imunologické pasti kladené malým dětem“. Následovaly příspěvky MUDr. Veroniky Horákové „Očkování, stále více otázek než odpovědí“ a MUDr. Pavla Frühaufa „Autista v ordinaci dětského gastroenterologa“. V odpoledním bloku zazněly příspěvky prof. MUDr. Petra Pohunka, CSc., „Pneumologické minimum pro pediatry (pro maximum znalostí)“, doc. MUDr. Tomáše Honzíka, Ph. D., „Jsou metabolické vady stále ještě pediatrickou popelkou?“ a MUDr. Simony Bělohlávkové, koordinátorky projektu DAFALL (Databáze potravinové alergie), „Potraviny – imunologické pasti kladené malým dětem“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?