Potraty: pilulka se zatím neujala

19. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Každá metoda interrupce má svá „pro“ a „proti“. Ženy v Ostravě ale zatím volí klasiku – je rychlejší a levnější.


Už dva měsíce je možné v Česku provádět legálně potraty prostřednictvím potratové pilulky.
Podle zkušeností z velkých ostravských nemocnic ale ženy zatím spíše zkoumají, co nového jim tato možnost přinese, a pro potrat volí raději cestu klasickou.

Na gynekologicko­porodnickém oddělení městské nemocnice provedou měsíčně až sedmdesát interrupcí. „Zájem pacientek o klasické interrupce je větší. Za dva měsíce u nás vyzkoušely potrat pomocí pilulky jen tři pacientky,“ říká primář oddělní Marek Ožana. „Je to něco nového a lidé jsou velmi konzervativní, pokud se jedná o zdraví,“ míní. A dodává, že podle jeho profesních zkušeností trvá dva až tři roky, než se „novinka“ ve zdravotnictví mezi lidmi rozšíří a ujme.

Každá metoda má podle Ožany svá „pro“ a „proti“. „Když jde žena na normální přerušení těhotenství, tak ráno přijde, a pokud je v pořádku, v poledne odchází domů a za tři dny už na to nemyslí,“ vysvětluje.

Jak to funguje?

„V případě potratové pilulky to trvá zhruba měsíc, kdy žena navštěvuje lékařské zařízení. Pacientka musí být v nemocnici vyšetřena gynekologem a poté užije první tabletku.

Za dva dny musí přijít znovu na vyšetření ultrazvukem a dostane druhou. Do tří týdnů by měla začít krvácet a samovolně potratit.

Za tři týdny přijde do nemocnice potřetí, kdy se zkontroluje, zda potratila, či ne,“ popisuje primář. Podle jeho slov ale ze zahraničních zkušeností vyplývá, že v pěti až sedmi procentech žena nepotratí. „Pak se tedy musí hledat cesta, jak to dále vyřešit. Nebo žena krvácet začne, potratí, ale ne úplně,“ vysvětluje další možné skutečnosti, které ženy musí před zákrokem zvážit.

Rozhoduje zřejmě i cena. Ta se v případě miniinterrupce pohybuje v městské nemocnici kolem tří tisíc korun, v případě potratu farmakologickou cestou kolem 4500 korun. „Pojišťovny nehradí nejen pilulku, ale ani lékařská vyšetření ultrazvukem. To je ještě dražší než samotná pilulka,“ říká Ožana.

Dobré zkušenosti

Na gynekologickém oddělení Vítkovické nemocnice dosud potrat pomocí pilulky nedělali žádný. Pouze jedna žena se byla na něj informovat. A tak „nejvíce“ zkušeností má zatím ostravská fakultní nemocnice.

Zde od uvedení pilulky na trh v polovině letošního roku již dvacítka žen požádala o přerušení těhotenství právě s použitím potratové tabletky. „Dosavadní zkušenosti jsou velmi dobré. Celkový počet interrupcí se nijak nezvýšil, ale naopak již mnoho let klesá,“ hodnotí Ondřej Šimetka, primář zdejší porodnice.

Výhody medikamentózního potratu vidí v tom, že se žena vyhne rizikům spojeným s chirurgickým potratem. „Hlavně možnému poranění dělohy a děložního čípku, riziku zavlečení infekce, anestezii… A také možným následkům do budoucna,“ dodává Šimetka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?