Potravinová alergie

1. 9. 2000 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

  Prim. MUDr. Martin Fuchs, Alergologicko-imunologická ordinace, Dětské oddělení FN Bulovka, Praha Potravinová alergie (PA) je jednou z nejzajímavějších, ale i nejméně probádaných podskupin alergických onemocnění, kdy spouštěčem obtíží je alergen či alergeny (resp. antigeny - látky většinou bílkovinné povahy) rostlinného či živočišného původu. Klinické obtíže se objeví po jejich požití. K reakci dochází na úrovni sliznice celého trávicího traktu, dutinu ústní nevyjímaje. Nejčastěji však dojde k nežádoucímu kontaktu až na úrovni tenkého střeva, kde alergen buď působí přímo a způsobuje nejrůznější trávicí poruchy, nebo dojde k jeho vstřebání a pak můžeme vidět obtíže ve vzdálenějších systémech (s převahou postižení kůže). Neprobádané mechanizmy PA Z patofyziologického hlediska potravinovou alergii definujeme jako stav, který musí mít imunologický podklad. Ten je dán stejně jako u jiných alergických onemocnění (astma, dermatitida, polinóza) genetickou dispozicí. Klasickou formou je atopie (jedná o I. typ alergické reakce), daná nadprodukcí imunoglobulinů E (IgE) na příslušnou potravinovou bílkovinu. Jak se však v posledních letech ukazuje, PA může mít i jiný imunologický mechanizmus, bez účasti IgE. V podezření jsou imunoglobuliny G (IgG) a především imunokompetentní buňky typu T-lymfocytů (takzvaný IV. typ ale



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?