Potvrzen případ SARS v čínském Kantonu

30. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotníci v jihočínském Kantonu dnes potvrdili případ nakažení SARS. Nemocným je dvaatřicetiletý muž, který byl pro podezření z infekce hospitalizován 20. prosince s bolestmi hlavy a horečkou...


PEKING - Informovala o tom agentura AFP.

„Naši experti uskutečnili hodně testů a všechny jsou pozitivní,“ dodal mluvčí Střediska kontroly nemocí provincie Kuang-tung. AFP upozornila, že případ ještě nepotvrdilo čínské ministerstvo zdravotnictví.

Nemocný televizní produkční trpěl bolestmi hlavy již 16. prosince. Po převozu do nemocnice o čtyři dny později byl 24. prosince převezen do karantény. Muž byl v úzkém styku s 42 osobami a ve volnějším kontaktu s dalšími 39 lidmi. U nikoho jiného se ale neprojevily příznaky nemoci.

Světová zdravotnická organizace (WHO) poslala do Kantonu čtyřčlenný tým, který má nový případ SARS monitorovat.

Většina vědců se kloní k názoru, že infekce pochází ze zemědělských farem na jihu Číny, pravděpodobně od zvířat jako jsou kočky, kachny, prasata, ale také krysy.

SARS, který se rozšířil právě z Kuang-tungu, si od listopadu loňského roku do letošního léta vyžádal podle bilance agentury Reuters ve světě více než 800 obětí. Čína, která oficiálně přiznala 5300 nakažených a téměř 350 obětí, je zemí nejvíce touto chorobou postiženou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?