Povinné zdravotní prohlídky pro cizince se do zákona nedostaly

26. 3. 2011 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Do novely zákona o ochraně veřejného zdraví se ve sněmovně nedostala ustanovení o povinných zdravotních prohlídkách cizinců, kteří chtějí pobývat v Česku delší dobu.


Součástí zákona se nestaly ani změny v organizaci zdravotních ústavů. Norma naopak stvrzuje to, že se děti nebudou plošně očkovat proti tuberkulóze (TBC). Předlohu, která původně byla jen o značení koupališť, dnes schválila dolní komora. Zákon míří do Senátu.

Prohlídky cizinců a změny ve zdravotních ústavech se měly do předlohy dostat po požadavku sněmovního zdravotnického výboru. Prohlídky některých cizinců chtěl do novely začlenit Boris Šťastný (ODS). Sám ale navrhl, aby ustanovení byla opět vyjmuta. Poslanci to schválili. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) už dříve uvedl, že prohlídky by porušovaly unijní směrnice.

Redukci zdravotních ústavů na dva se sídly v Praze a Ostravě, jak chtěl Marek Šnajdr (ODS), navrhl vypustit z pozměňovacího návrhu zdravotního výboru Michal Babák (VV). Také jeho návrh dnes při závěrečném hlasování uspěl.

Z pozměňovacích návrhů poslanci přijali jen Šnajdrův, aby se novorozenci plošně neočkovali proti tuberkulóze. Krok podpořil také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj riziko očkování převažuje nad výhodami. Dětem totiž hrozily i zdravotní komplikace. Zákon tak stvrdil to, co do praxe v od loňského listopadu zavedla vyhláška. Krátce po narození se očkují už jen vybrané děti, jejichž rodiče pobývali v zemích s vysokým výskytem TBC, které s pacientem byly v kontaktu či se v jejich rodině nemoc v minulosti objevila. Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nehrozí, že by se kvůli novému systému očkování choroba v Česku začala šířit.

Původní znění novely vychází se směrnice EU a počítá s tím, že by měly být u přírodních koupališť instalovány tabule s informacemi o znečištění vody. Tyto tabule by měly být jak u oficiálních přírodních koupališť, která mají provozovatele, tak v místech, kde se lidé často koupou ve volné přírodě. Česká republika je v prodlení s přijetím návrhu a hrozí jí kvůli tomu sankce ze strany EU.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?