Povinný souhlas rodičů by mohl být zrušen dříve

18. 5. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Povinný souhlas obou rodičů s ošetřením dítěte by mohl být zrušen dříve než na podzim. Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) toho chce docílit prostřednictví senátorské novely zákona o zdravotních službách, kterou připravovaly Česká lékařská komora a Svaz pacientů ČR.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) po rozsáhlé kritice lékařů i pacientů uznal problematičnost ustanovení o povinném souhlasu obou rodičů a slíbil nápravu. Poslancům chce předložit vlastní poslanecký návrh novely s tím, že platit by měl od podzimu. Lékaři a pacienti však mají za to, že k nápravě musí dojít dříve.

„Jde nám o to, abychom ten problém odstranili co nejrychleji,“ uvedla Gajdůšková poukazem na to, že povinnost souhlasu může zkomplikovat případnou lékařskou péči o děti při jejich prázdninových pobytech na táborech nebo u prarodičů.

„Jako pacientská ombudsmanka nemohu dopustit, aby se lékařská péče smrskla na úřadování,“ prohlásila. Výklad ministerstva zdravotnictví, že pro akutní ošetření a pro prevenci a očkování souhlas obou rodičů nutný není, je podle kritiků výzvou k obcházení zákona.

Gajdůšková nevyloučila, že by byla ochotna podpořit i Hegerovu novelu, která ale podle ní zatím do sněmovny předložena nebyla. Svou novelu by chtěla prosadit v horní komoře už na schůzi příští týden tak, aby mohla být sněmovnou schválena na jejím červnovém zasedání.

ČLK preferuje senátní verzi

Senátorská novela, kterou připravovaly Česká lékařská komora (ČLK) a Svaz pacientů, má podle prezidenta komory Milana Kubka odstranit jen nejzákladnější byrokratické překážky. Má také zrušit povinnost lékaře požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou, což je podle Kubka „další naprosto buzerační nesmysl“.

ČLK žádá, aby stavovské organizace znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešila stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Upřesnit by se měla i formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi pouze se souhlasem soudu, který by se podle Kubka neměl vztahovat na zubařské zákroky nebo při léčbě zánětu ucha.

Hegerova novela by měla uzákonit, že k léčbě dítěte bude stačit souhlas jednoho rodiče, neboť zrušit úplně souhlas zákonného zástupce dítěte nelze. Počítá také s tím, že u pacientů ve věku 15 až 18 let by měl jejich rodič dát předem jen obecný souhlas a vyhradit si, o čem chce být následně informován.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?