Požadavky sice byly jiné, ale aspoň se dosáhlo kompromisu

25. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v rámci kampaně "Děkujeme, odcházíme" dosáhli svého, tedy alespoň částečně. Ve středu totiž vláda schválila navýšení jejich mzdových tarifů, čímž byla splněna jedna z podmínek memoranda uzavřeného s odbory.


Doktorům se tak platy mají vylepšit o pět až osm tisíc korun. Během tohoto týdne proto došlo ke stahování podaných výpovědí.

Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou jich měla na stole šestnáct, staženy byly všechny. Potvrdil to ředitel Luboš Mottl i předseda Lékařského odborového klubu (LOK) a lékař internista Martin Sajdl.

„Požadavky sice byly jiné, ale aspoň se dosáhlo určitého kompromisu,“ hodnotí stručně aktuální dění.

Průběh kampaně je tak prakticky završen, díky čemuž by mohlo dojít k částečnému zklidnění situace. „Problém hromadného odchodu lékařů zřejmě končí, ale věci, které akci v podstatě vyvolaly, úplně nezmizely. Došlo k posunu, ale rozhodně se nedá říci, že ve zdravotnictví už je dobře. Krizi jsme svým způsobem vyvolali my z důvodů, které nejsou příliš vidět. Příčiny protestu jsme proto chtěli zviditelnit. Nakonec to trochu sklouzlo až k mediálním výstupům proti nám,“ tvrdí Sajdl.

Reformovat by se tak jistě ještě cosi dalo. „Nejvíc nás trápí špatná personální situace v nemocnicích. Nedostatek lékařů je celostátní problém, každoročně zhoršovaný dalšími odchody lékařů z nemocnic.

Není to samozřejmě jen často zmiňované Německo, ale lékaři míří i do soukromé sféry, a samozřejmě odcházejí i do důchodu.

Základním problémem je, aby je měl kdo nahradit. Zajištění nepřetržitých služeb při současném počtu lékařů stále vyžaduje velké množství přesčasové práce. Doktorů zatím spíš ubývalo, zanedlouho by nemocnice musely omezit provoz,“ říká předseda LOK.

„Jestli se nám naší akcí podařilo tento nepříjemný trend zvrátit, to ukáže teprve čas.“ Celá kampaň mohla vyděsit hlavně pacienty, o nechápavé názory v uplynulé době nebyla nouze. „Část lidí akci vnímá negativně, ale naše problémy byly ze strany politiků dlouhou dobu ignorovány, my už jsme prostě neviděli jinou šanci, nežli na problémy upozornit tímto způsobem, jednalo se o takovou poslední zoufalou možnost. Samozřejmě čtu, co si lidé myslí, někteří situaci chápou dobře, ale jiní zase moc ne,“ přemítá lékař rychnovské nemocnice a dodává:

„Doufám, že nenávistná kampaň proti lékařům vedená některými politiky a médii mladé lékaře spíše neodradila od nástupu do českých nemocnic a nemotivovala je ještě více k tomu poohlédnout se za prací za hranicemi.“ Nabízí se myšlenka, že protest lékařů by mohl být příkladem pro lidi z jiných oborů.

„O tom jsem slýchal často, že teď to udělají hasiči a policisté nebo jiní, ale to, co jsme udělali, není nic objevného. Podobné akce se uskutečnily v minulosti v mnoha státech, což byly ty, k nimž dnes vzhlížíme jako k našim vzorům - západní země jako Belgie, Velké Británie, poslední podobnou akci zorganizovaly zdravotní sestry ve Finsku, tuším že to bylo v roce 2007. I ve Finsku vše dopadlo smírem a dohodou, ale ne všechny příklady z minulosti měly tento průběh, scénáře byly opravdu dramatické. Bohužel i u nás jsme se setkali u části politiků s tím, že konečná ochota ke kompromisu ze strany ministra zdravotnictví byla chápána jako slabost.

Je zajímavé, že se do podobné akce museli pustit právě lékaři.

V jiných zemích si jich váží, ale v Čechách je to asi trochu jiné. Nicméně domluvit takovouto akci rozhodně není jednoduché, vyžaduje to především soudržnost,“ podotýká Martin Sajdl.

„Stále čekám, jestli někdo přijde se správným výkladem jednoho z hesel naší kampaně.

Asi už bych se nedočkal, tak to řeknu sám: Víte, to že člověk přichází na tento svět a zase odchází, to mají lidé od svého stvořitele, ať už si ho každý nazývá, jak chce. Lékař je ten, kdo se snaží lidem pomoci. Pokud budou politici vyhánět lékaře za hranice, budou to pacienti, kdo na to bude doplácet. Tak to bohužel je, a jestli to aspoň část lidí pochopila, pak naše akce nebyla zbytečná,“ dodal závěrem

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?