Pozor na alternativní výživu, ve které schází potřebné živiny

25. 1. 2016 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Současný trend proklamující zdravý životní styl vede své příznivce k zásadním změnám v jídelníčku. Přínosných, ale i nebezpečných typů alternativních způsobů stravování existuje mnoho. Při výběru mezi nimi bychom měli upřednostnit tu, která tělu poskytne vyvážený přísun vitaminů, minerálů a živin.


Tělu neprospěje, pokud omezíme či úplně vynecháme některé složky nepostradatelné pro zdraví organismu. Patří mezi ně i omega-3 mastné kyseliny, jejichž dostatečný přísun si lze zajistit konzumací tučných mořských ryb nebo některých druhů rostlinných olejů, semínek a ořechů.

Čerstvý losos, tuňák nebo makrela a další tučné mořské ryby patří mezi významné zdroje omega-3 mastných kyselin, a proto by měly být samozřejmou součástí jídelníčku. Samo si naše tělo tyto zdravé tuky totiž neumí vytvořit. Pro ty, kdo ryby z různých důvodů nejí v dostatečném množství, dodává firma NaturaMed Pharmaceuticals na český trh norský doplněk stravy OmegaMarine Forte+ s vysokou koncentrací omega-3 mastných kyselin.

„I přes nepopiratelné zdravotní benefity, které má pro organismus rybí tuk, je konzumace ryb v Česku nízká. Jako alternativu k rybímu masu proto nabízíme doplněk stravy vyrobený z čistého oleje z lososa,“ uvádí ředitel firmy Martin Kozelský.

Martin Kozelský, ředitel NaturaMed Pharmaceuticals

Význam omega-3 mastných kyselin pro zdraví organismu a jejich vliv třeba na správnou funkci mozku a jeho kognitivních procesů potvrzuje řada studií. Jedna z nich1 prokázala, že omega-3 mastné kyseliny dokážou pomoci dětem s ADHD lépe se soustředit. V první skupině chlapci s ADHD ve stravě pravidelně přijímali omega-3, zatímco chlapci s ADHD ve druhé skupině nikoliv. Po šestnácti týdnech se ukázalo, že u chlapců, kteří konzumovali omega-3 mastné kyseliny, se problémy s poruchou pozornosti vyskytovaly již v menší míře než u chlapců druhé kontrolní skupiny. Další studie2 prokázaly, že omega-3 pomáhají formovat buněčné membrány, udržují je flexibilní a regulují tok hormonů a jiných látek, které mají vliv na naši náladu. Tím přispívají ke snižování deprese.

Doporučená denní dávka omega-3 mastných kyselin, která příznivě ovlivňuje správnou funkci mozku, srdce, zraku i imunitního systému, je 250 mg. Pokryjí ji již dvě kapsle OmegaMarine Forte+ denně. Pro více informací navštivte www.naturamed.cz.

1http://www.livescience.com

2http://consumer.healthday.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?