Pozůstalí po oběti heparinového vraha chtějí stále miliony. Soud zatím nerozhodl

1. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodina požaduje vyplatit odškodné kolem devíti milionů korun po havlíčkobrodské nemocnici, kde Petr Zelenka pracoval.


Skoro devět milionů korun požadují po havlíčkobrodské nemocnici pozůstalí po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky.

Rodina, již vrah připravil o manžela, tchána, otce či dědu, je jednou z posledních, která ještě ve sporu s nemocnicí, kde Zelenka pracoval, pokračuje. Krajský soud včera jednání krátce po jeho zahájení odročil na neurčito z důvodu doplnění dokazování ze strany žalobců.

Ti mají 30 dnů na to, aby sdělili konkrétní jména pracovníků nemocnice, kteří se údajně dopustili porušení svých pracovních povinností.

Rodina po Ivo Řípovi, který zemřel 9. července 2006 po podání heparinu Zelenkou, tvrdí, že nemocnice pochybila. Včera všechny pádné argumenty přednesl právní zástupce Vít Hrnčiřík. Nikdo z pozůstalých k soudu nepřišel.

Rodina si stojí za tím, že pokud by nemocnice správně léčila Ivo Řípa, dostatečně prošetřila předchozí podezřelá úmrtí a zaujala dostatečné preventivní opatření, nemuselo ke smrti dojít.

„Nemocnice nepostupovala správně. Domníváme se, že nebyla správně diagnostikována příčina krvácivého stavu u Ivo Řípy. Pokud by byla diagnostika správná, už u prvního podezřelého úmrtí by bylo odhaleno, že jedinou příčinou byla nadměrná dávka heparinu,“ zaznělo z úst Hrnčiříka.

Navíc podle něj měla nemocnice přistoupit k preventivním opatřením, čímž by byla spotřeba heparinu kontrolována a bylo více dohlíženo i na pacienty daného anesteziologicko- resuscitačního oddělení. Podezřelá měla být prý nemocnici i trojnásobná spotřeba krve. Advokát zastupující havlíčkobrodskou nemocnici Jan Mach považuje žalobu za nedůvodnou a navrhl její zamítnutí.

K tvrzením žalobců podotkl, že heparin nepatří mezi léky, které by podle zákona podléhaly uzamykání a kontrolovanému přídělu. Mach však především argumentoval tím, že jednání zaměstnance nelze dávat do souvislosti s odpovědností nemocnice, a zdůraznil, že dávku heparinu Zelenka podal s úmyslem vraždit.

„Jde o extrémní exces bývalého zaměstnance. Zelenka se toho dopustil jako vrah,“ řekl Mach a připomněl, že již policie rozsáhle prověřovala možné porušení profesní povinnosti zaměstnanců nemocnice, a to s negativním výsledkem.

Žalobu pozůstalí podali již v roce 2008. Hradecký soud ji však pro její vady odmítl. Vrchní soud následně v jednání o odvolání odmítnutí zrušil. Pozůstalí po Zelenkových obětech zatím podali k hradeckému krajskému soudu šest žalob o náhradu škody či ochranu osobnosti. Žádných peněz se zatím nedomohli. Dvě žaloby podané v roce 2007 žalobci později vzali zpět, jednu žalobu soud zamítl. Živé zůstávají tři žaloby.

Jak se kauza vyvíjela

- Petr Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice
podle spisu podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům způsobil závažné zdravotní komplikace, zředil jim krev a někteří následně vykrváceli.

- Soudy Zelenkovi prokázaly, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Verdikt doživotí
vynesl Krajský soud v Hradci Králové 21. února 2008. Zelenka se se slzami v očích odvolal. Sám
se k podávání heparinu doznal, avšak jako vrah se necítil.

- V červnu téhož roku potvrdil vrchní soud doživotní vězení. Zelenkovi nepomohl ani ombudsman
Otakar Motejl, na něhož se obrátil.

- Případ vyvolal mimořádnou pozornost veřejnosti. Mimo jiné i pro velmi tvrdé výroky otce Zelenky,
který se za syna postavil.

- Kauza inspirovala také filmaře, kteří natočili snímek Hodinu nevíš.

- Petr Zelenka si svůj trest odpykává v jedné z nejstřeženějších věznic v České republice, a to ve
Valdicích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?