Pozvánka na kurzy vzdělávacího centra Farmaceutické fakulty UK

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Univerzitní vzdělávací centrum klinické farmacie pro specializační a kontinuální vzdělávání (UCKF), založené Farmaceutickou fakultou UK v Hradci Králové, zahájilo svoji činnost.




Posláním centra je intenzivně rozvíjet kontakty akademické sféry s praktickými pracovišti, podpora přímého transferu vědeckovýzkumných poznatků a klinických zkušeností do výukových modulů a klinické praxe a rozvoj multidisciplinární spolupráce. Cílem je také interdisciplinární spolupráce zdravotnických pracovníků v oblasti racionální a bezpečné farmakoterapie.

Široký výběr témat

Od září UCKF pořádá vzdělávací akce v oboru klinická farmacie pro specializační a kontinuální vzdělávání, určené farmaceutům a dalším zdravotnickým pracovníkům se zájmem o přednášenou problematiku. Akce jsou organizovány pod odbornou záštitou Farmaceutické fakulty UK, Katedry sociální a klinické farmacie, sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP, v úzké spolupráci s Farmaceutickou fakultou Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a dalšími farmaceutickými a lékařskými sekcemi a společnostmi.
Programy akcí jsou postaveny na zkušenostech a dlouholeté národní a mezinárodní spolupráci na poli výuky a výzkumu v oboru klinická farmacie a na spolupráci s mezinárodními organizacemi podporujícími rozvoj tohoto oboru. Jejich náplň je zaměřena na klinické poznatky z oblasti rizik farmakoterapie, lékové problémy (diferenciální diagnostiku) a jejich řešení, základy aplikované farmakokinetiky a farmakogenetiky či na interpretaci laboratorních výsledků ve vztahu k bezpečnosti a účinnosti farmakoterapie.

Konání kurzů

První kurz UCKF se koná 25. 9. 2014 od 9.00 do 16.00 v seminární místnosti Botanické zahrady FaF UK Hradec Králové. Témata: Bezpečnost farmakoterapie - populační a individuální rizika léčiv, nástroje k hodnocení racionality léčby, význam farmakoepidemiologie, klinické kazuistiky. Individualizovaná farmakoterapie - hlavní klinické faktory určující interindividuální variabilitu, klinické příklady, farmakokinetické parametry, odlišnosti ve farmakodynamické odpovědi. Změny terapeutické hodnoty léků ve stáří - specifika dávkovacích schémat u seniorů, vliv polyfarmakoterapie, multimorbidity, nástroje k hodnocení kvality lékové preskripce v geriatrii. Interaktivní procvičení znalostí.
Další kurzy proběhnou ve dnech 10. 10., 31. 10., 14. 11. a 5. 12. 2014, dále pak 1x měsíčně (viz Kalendář akcí).
K účasti zvou vedoucí odborných prací centra PharmDr. Daniela Fialová, Ph. D., vedoucí Katedry sociální a klinické farmacie prof. RNDr. Jiří Vlček, CSc., a děkan FaF UK v Hradci Králové doc. PharmDr. Tomáš Šimůnek, Ph. D. Více informací a přihlášky na akce naleznete na: www.faf.cuni.cz/uckf

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?