Pozvánka na výstavu

18. 11. 2014 13:38
přidejte názor
Autor: Redakce

V Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze je otevřena výstava obrazů Pavla Brázdy. Jeden z předních současných malířů se rozhodl svými obrazy zpříjemnit prostředí pro pacienty. S ÚHKT ho pojí i osobní zkušenost.




Pavel Brázda se narodil v roce 1926 v Brně. V roce 1943 zde založil svůj vlastní směr nazvaný hominismus, umění o lidech a pro lidi. Studoval několik semestrů dějiny umění a filosofie na Masarykově universitě v Brně, VŠUP a Akademii výtvarných umění, roku 1949 však byl z politických důvodů vyloučen ze studia na všech školách a určen k manuální práci jako učeň na malířství pokojů. V letech 1950–52 absolvoval Vyšší školu uměleckého průmyslu a bylo mu povoleno živit se užitou výtvarnou činností jako tzv. výtvarník z povolání. Od roku 1977 byl 10 let topičem, od roku 1997 je důchodcem. Normálně vystavovat začínal v 90. letech.
Pavel Brázda získal jako první výtvarník cenu Revolver Revue, a to za rok 1991. Následovala řada výstav v galeriích pražských, mimopražských i zahraničních a ke konci 90. let účast na přehlídkách uspořádaných Národní galerie i jiných. Od roku 2000 je skupina Brázdových obrazů součástí stálé expozice moderního umění ve Veletržním paláci. V roce 2007 vyšla obsáhlá monografie „Brázda“ v nakladatelství Argo, o rok později k pařížské výstavě menší monografie „Brázda – Obluda čeká, obluda má čas“. O Brázdově životě a díle bylo natočeno několik televizních dokumentů. V roce 2007 obdržel cenu Osobnost roku, 28. října 2008 mu bylo prezidentem republiky předáno státní vyznamenání za zásluhy o stát v umění. V letech 2009–11 byly vystavovány každý rok ukázky z Brázdovy Lidské komedie, především v pražských galeriích 1. patro a Litera. V letech 2012–13 byla uspořádána přehlídka jeho díla v Moskevské galerii Proun. V březnu až v dubnu tohoto roku představil 300 nových obrazů v pražském Obecním domě. Medaili za zásluhy o stát Pavel Brázda vrátil prezidentu Klausovi pro nesouhlas s dovršením jeho politiky a způsobů jejího prosazování. Veřejné zdůvodnění tohoto rozhodnutí se setkalo se širokým ohlasem. Výstavu instalovanou v ÚHKT můžete navštívit do dubna příštího roku.

Závodníci

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?