Pracovní skupina určí data nutná pro analýzy, zda je na platy

15. 3. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři se dohodli s ministerstvem zdravotnictví na vzniku odborné pracovní skupiny, která určí, jaká data mají nemocnice dát pro analýzy, zda jsou peníze na zvýšení platů. Bude v ní po dvou zástupcích odborů, krajů, zaměstnavatelů, zdravotních pojišťoven a ministerstva.


První schůzka je příští týden. ČTK to po jednání řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Valná většina nemocnic odmítla dát ministerstvu údaje, o které je minulý týden dopisem požádalo. Dohodu o vzniku skupiny tedy ministerstvo uvítalo.

„Vrátili jsme se dnes do bodu nula. Dohodli jsme se, že vznikne odborná pracovní skupina a vydefinuje, co by se mělo v nemocnicích zkontrolovat a jaké údaje by měly předložit, aby se prokázalo, zda tam finance jsou,“ řekla Žitníková.

„Dnešní dohodu vítáme. Ministerstvo si od pracovní skupiny slibuje, že pomůže získat relevantní data pro analýzy,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ministerstvo zároveň dnes požádalo odbory, aby pomohly se získáváním dat.

„Pro transparentnost procesu budou data, metodiky i výpočty zveřejněny na internetu,“ dodal. Mluvčí rovněž uvedl, že pokud se nemocnice brání data o svém hospodaření zveřejnit, může to být tím, že nechtějí rozkrýt, kam jdou peníze zdravotního pojištění.

Nemocnice a kraje tvrdí, že na zvyšování platů nemají. Zdravotní pojišťovny prý dávají v zálohách jen 96 až 98 procent loňských peněz. Heger je přesvědčen, že nemocnice na platy mají, pojišťovny mají podle vyhlášky platit krajským nemocnicím 105 procent loňských finančních prostředků. Dokládá to příkladem fakultních nemocnic, které řídí. Ty mají platby od pojišťoven navýšené na 102 procent a od ledna zdravotníkům přidaly.

Rozsah dat, o které je ministr minulý týden požádal, kritizovaly také nemocnice. Připomněly, že obchodní společnosti jsou vázány obchodními smlouvami, tato data mu tedy ani dát nemohou.

„Nemocnice sdružené v Asociaci krajských nemocnic jsou připraveny ke spolupráci, avšak nemůže jít o jednostranný diktát podmínek, v mnoha směrech zasahující do oblastí, kde ministerstvo nemá kontrolní funkce,“ sdělil ČTK předseda Asociace krajských nemocnic a místopředseda Rady Asociace krajů, hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Proti poskytování hospodářských dat se postavil i stínový ministr ČSSD, středočeský hejtman David Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?