Pracovníci slovenské onkologie kradli léky, policie je obvinila

17. 12. 2015 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská policie obvinila šest pracovníků tamního Národního onkologického ústavu z krádeže léků. Zaměstnanci se k nekalému jednání přiznali, instituce je propustila, řekl novinářům šéf zmíněného státního zdravotnického zařízení Jozef Dolinský.


Policie uvedla, že obviněným v případě prokázání viny u soudu hrozí až desetileté vězení.

„Na konci října jsem obdržel podnět od zaměstnanců úseku přípravy cytostatik o podezřelé manipulaci s onkologickými léky na tomto pracovišti. Kontaktoval jsem kriminální policii, která zahájila vyšetřování. I díky naší součinnosti a rychlé práci kriminální policie se v rekordně krátké době podařilo tento případ významným způsobem posunout vpřed,“ uvedl Dolinský.

K nekalému jednání podle Dolinského docházelo v oddělení ústavu, kde se připravuje chemoterapie před samotným podáním látek onkologickému pacientovi. Dolinský řekl, že podle dosavadního vyšetřování zdraví pacientů ohroženo nebylo.

Ústav ani policie neuvedli množství léků, které šestice obviněných prý ukradla. Bratislavský krajský policejní ředitel Csaba Faragó doplnil, že policie při raziích v bytech a jiných prostorách zajistila cytostatika, výpočetní techniku a vyšší sumu peněz v hotovosti.

Na Slovensku jde o ojedinělý případ svého druhu, kdy přímo vedení zdravotnického zařízení pomáhalo při odhalení protiprávního jednání svých zaměstnanců v souvislosti s péčí o pacienty.

Ceny léků na Slovensku patří mezi nejnižší v EU. V minulosti se opakovaně vyskytly případy, kdy léčiva ze Slovenska byla vyvezena do zahraničí. V současnosti na Slovensku chybí vakcíny na očkování dětí, podle slovenského ministerstva zdravotnictví se s podobným problémem potýkají i další evropské země.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?