Pracujících rodičů přibude. Hlídání zvládnou dětské skupiny

23. 8. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Školky mají plno, na soukromá zařízení ale rodinný rozpočet často nestačí. Řešení? Teď nezbývá maminkám nic jiného než zůstat s dětmi doma. Už příští rok by ale měla začít fungovat novinka, která bude alternativou k mateřským školám – dětské skupiny. Pravidla pro jejich vznik včera schválila vláda.


„Nacházíme se v situaci, kdy čtyřicet tisíc lidí nemá možnost umístit dítě do školky. Jde o to, aby se rodiče mohli vrátit do pracovního procesu. Dětské skupiny budou mít snížené nároky na hygienické požadavky a kvalifikaci pracovníků, protože půjde o menší počet dětí,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Pokud ovšem skupin u vytvoří více než 12 svěřenců, bude již nutné hygienickou vyhlášku dodržet.

„Poskytovatel má možnost buď dětem zajišťovat jídlo sám, a pak musí splnit potravinové předpisy jako ve školce, nebo to nechat na rodičích. Jídlo by pak stačilo ohřát,“ popisuje Lydie Keprová z oddělení rodinné politiky na ministerstvu. Zaměstnavatel, který se rozhodne pro své lidi zřídit dětskou skupinu, si bude moci náklady odečíst z daní, nesmí ale na službě vydělávat.

Pro batolata i předškoláky

Rodiče budou moci do dětské skupiny umístit dítě od půl roku věku do zahájení povinné školní docházky. Kolikzani zaplatí, ale bude záviset na zaměstnavateli – pokud se mu povede sehnat grant nebo dotaci, může být služba klidně zdarma. Rodiče také získají slevu na dani z příjmů.

Odpůrci novinky ovšem namítají, že se o děti bude moci starat kdokoliv. „Pro jesle dosud platila přísná hygienická opatření. Jejich zrušením se zhorší péče, protože se o děti budou starat lidé, kteří s tím nemají žádné zkušenosti. Záleží jen na zřizovateli, koho zaměstná,“ obává se šéfka odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Ministerstvo ale s námitkou nesouhlasí.

„Záměr počítá s poměrně striktním vymezením možné kvalifikace – a to počínaje pedagogickou přes vzdělání ve zdravotnictví a v sociálních službách,“ říká mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

To, že služba funguje a rodiče ji využívají, si vyzkoušel úřad na vlastní kůži.

„Skupina na ministerstvu funguje již více než rok. Mezi zaměstnanci se setkala s odezvou, nyní dokonce řešíme možnosti jejího rozšíření. Vsoučasné době zde pečujeme zhruba o 20 dětí. Rodič si může vybrat, zda potřebuje tuto službu zajištěnou denně, pouze některé dny v týdnu nebo zcela flexibilně na určitý čas, kdy nemá zajištěné hlídání,“ vysvětluje Jaromír Drábek. Měsíc každodenní docházky stojí zaměstnance 2000 korun, den 160 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?