Praha 4 dala výpověď provozovateli hospice Malovická

12. 2. 2013 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha 4 dala výpověď občanskému sdružení Hospic Štrasburk, které provozuje hospic v Malovické ulici na Spořilově. Důvodem jsou podle radnice opakovaná porušení smlouvy. Podle místostarostky Ivany Staňkové (ODS) zařízení funguje spíše jako léčebna dlouhodobě nemocných. Ředitelka hospice Hana Šrámková tvrdí, že pojišťovna ani magistrát žádná pochybení v jejich činnosti nezaznamenaly.


Provoz zařízení by podle Staňkové mělo převzít občanské sdružení, které vznikne a v kterém bude mít svou účast příspěvková organizace Prahy 4. Převzít by mohlo i současné zaměstnance.

Radnice původně dala Hospicu Štrasburk na konci listopadu výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Sdružení se kvůli tomu obrátilo na soud s žádostí o předběžné opatření. „Museli bychom zaměstnance propustit a vystěhovat pacienty na ulici,“ řekla ČTK Šrámková. Soud podle Šrámkové hospici vyhověl a platnost výpovědi odložil.

Městská část následně v lednu dala hospici novou výpověď, tentokrát s roční výpovědní lhůtou, kterou umožňuje platná smlouva s provozovatelem. Obě strany nyní doufají, že se na ukončení smlouvy a převzetí zařízení v příštích měsících dohodnou.

Staňková působení sdružení Hospic Štrasburk kritizuje, podle ní byla komunikace s vedení hospice složitá a městská část neměla možnost činnost sdružení kontrolovat. Místostarostce vadí také to, že někteří klienti v zařízení pobývají i více než rok. „Hospic se začal přetvářet spíše na léčebnu dlouhodobě nemocných,“ řekla ČTK Staňková.

Šrámková s výtkami nesouhlasí. „Nikdy žádné pochybení nebylo shledáno. Že máme některé nemocné pacienty dlouho? A co s nimi máme dělat? Na to nemám slov,“ řekla ČTK Šrámková. Výpověď bude respektovat, i nadále bude sdružení provozovat hospic v Bohnicích.

Hospic v Malovické ulici byl otevřen na podzim 2010, nabízí 30 lůžek pro nevyléčitelně nemocné. Je druhým zařízením tohoto druhu v Praze. Za jeho vybudování dala Praha 4 více než 75 milionů korun.

Praha by potřebovala více lůžek, využívá proto i hospice v Čerčanech či Litoměřicích. Terénní hospicovou péči poskytuje sdružení Cesta domů. Hospiců je v Česku nedostatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?