Praha 6 chce Pod Marjánkou léčebnu dlouhodobě nemocných

19. 2. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V bývalé poliklinice v ulici Pod Marjánkou na Břevnově vznikne léčebna dlouhodobě nemocných. Zůstat by tu měly i nynější zdravotnické ambulance. Po dlouhé diskusi o tom dnes rozhodli zastupitelé Prahy 6.


Oprava polikliniky vyjde 80 milionů, řekl na schůzi místostarosta Jaromír Vaculík (TOP 09). Radnice dosavadnímu provozovateli, soukromé společnosti, zaplatí kompenzaci skoro 40 milionů korun bez DPH. Podle části opozice, která záměr kritizuje, nejsou majitelé firmy známí.

Městská část převezme polikliniku od července. Plánuje celkovou rekonstrukci budovy a přístavbu dalších pater. „Budoucí výnosy se budou pohybovat kolem 10 milionů korun a výše,“ uvedl Vaculík. Vyzdvihl především vhodné umístění polikliniky, která je dostupná městskou hromadnou dopravou. Na Břevnov, kde je kapacita sto lůžek, by se měla přemístit i léčebna z bývalé nemocnice Chittussiho v Bubenči. Léčebna dlouhodobě nemocných v Chittussiho ulici je ve špatném technickém stavu, vyžaduje komplexní opravu, kterou ovšem není možné udělat za provozu. Podle Vaculíka by oprava vyšla na 130 milionů.

Opoziční zelení nesouhlasí s kompenzací, kterou chce radnice vyplatit dosavadního nájemci. „Ani nevíme, komu vlastně budeme posílat 40 milionů,“ uvedla zastupitelka Petra Kolínská (SZ). „Termíny rekonstrukce jsou navíc nereálné,“ řekl zastupitel Antonín Nechvátal (SZ). Kritizovali i to, že není jasné, co bude dál s budovou v Chittussiho ulici.

Městské část ustoupila od původního záměru vybudovat samostatný dům pro seniory na okraji města. Nevyhovující bylo především umístění budovy na v Drnovské ulici, což by podle radnice znamenalo potíže z hlediska dopravní dostupnosti. Stavba měla vyjít na 180 milionů.

Městská část získala od státu objekt Pod Marjánkou v roce 2008. Podmínkou bezplatného převodu byl provoz zdravotnického zařízení do roku 2033. Soukromá společnost Poliklinika Pod Marjánkou spravuje zařízení od roku 2010.

Léčebny pro dlouhodobě nemocné (LDN) jsou zdravotnická zařízení. Péče v nich se hradí ze zdravotního pojištění, pokud mají smlouvu se zdravotními pojišťovnami. V roce 2013 fungovalo podle pražské zdravotnické ročenky v hlavním městě 11 léčeben pro dlouhodobě nemocné s 1238 lůžky. V těchto zařízeních se tehdy za rok léčilo na 5870 pacientů, zemřelo tam 1530 lidí. Nemocní v léčebně byli v průměru 70 dní. V roce 2010 bylo v hlavním městě v provozu devět LDN s 1212 místy. Prošlo jimi tehdy 4100 pacientů, zemřelo 1345 lidí. Nemocný strávil v zařízení v průměru 94 dní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?