Praha bude chtít po Nemocnici Na Bulovce vyšší nájemné

28. 6. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha bude chtít od Nemocnice Na Bulovce vyšší nájemné. Rada hlavního města dala radnímu Radku Lackovi (ANO) za úkol, aby pokračoval v jednáních a dojednal nové podmínky smlouvy. Vyplývá z pondělního usnesení.


Nemocnice se zásadním navýšením nájemného dlouhodobě nesouhlasí. Aktuální vyjádření ČTK zjišťuje.

Ztrátová nemocnice městu posílá ročně symbolických 10.000 korun a od loňského roku navíc sedm milionů za opravený pavilon. Z magistrátní posudků vyplynulo, že hodnota nemocnice a přilehlých pozemků je více než miliarda korun, nemocnice by tak měla ročně platit nájemné 35,7 milionu korun. Oponentní posudek, který si nechala vypracovat nemocnice, ale stanovil nájemné na 17 milionů korun, což odpovídá stávající výši.

Hlavní město je majitelem téměř tří čtvrtin majetku nemocnice. Vlastní také letos zkolaudovaný pavilon, jehož přestavba vyšla na skoro 400 milionů korun. O narovnání majetkových vztahů se debatuje už několik let. Areál si totiž žádá opravy a investice za stovky milionů korun. Podle neoficiálních informací je proto ve hře i prodej nemocnice.

Nemocnici, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví, poslala předloni vláda jednorázovou podporu 200 milionů korun. Podle ministerstva hrozilo, že bude ohrožena péče o pacienty. Nemocnice si podle dřívějších informací nese neuhrazenou ztrátu z minulých let ve výši 426 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?