Praha bude hostit mistrovství světa lékařů ve fotbale

20. 6. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Reprezentační týmy z 22 zemí se zúčastní fotbalového mistrovství světa lékařů, jehož čtrnáctý ročník se uskuteční v červnu a červenci na osmi pražských stadionech.


Češi patří mezi hlavní adepty na vítězství, z posledních tří šampionátů si vždy odvezli zlatou medaili. Zahájení a losování turnaje bude 30. června, zakončení potom 7. července na Žofíně. Na včerejší tiskové konferenci k šampionátu to řekl manažer českého týmu Martin Engel.

Český tým lékařů se mistrovství účastní od roku 2006. Během pěti let získal dvě stříbrné a tři zlaté medaile. Cílem týmu v letošním ročníku je obstát nejen hráčsky, ale i po organizační stránce. „Je to velká výzva, chceme ukázat, že nejsme jen dobří fotbalisté, ale že zvládneme mistrovství přichystat,“ řekl obránce, gynekolog Josef Bolen.

Česká lékařská reprezentace se připravuje na víkendových soustředěních. Noví členové se často vybírají z fotbalových týmů lékařských fakult. „Hráči jsou na úrovni krajského přeboru. Někteří by možná mohli hrát divizi, to ale nejde moc dohromady s lékařským povoláním,“ řekl trenér Vladimír Richter. Největší konkurencí jsou podle něj lékaři z Brazílie, Maďarska či Ukrajiny.

Mezi hráči mají výrazné zastoupení chirurgové, v týmu se však najde i anesteziolog, pediatr či urolog. Aby se předešlo podvodným nasazením, bývají fotbalisté v poločase zkoušeni z medicínských otázek. „Zatím se nestalo, že by byl mezi hráči přistižen nelékař, testy jsou do jisté míry legrace, soutěž je ale čím dál prestižnější a měla by být čistá i v morální rovině,“ řekl Bolen.

Podle manažera reprezentace Martina Engela by mistrovství mělo mít vedle sportovního i společenský rozměr. „Po třech dnech zápasů bude následovat jeden den volna, který má sloužit k utužování vztahů,“ vysvětlil. Součástí šampionátu je i odborné lékařské sympozium o sportovní medicíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?