Praha chce jednat se Středočechy o spolufinancování pohotovostí

25. 5. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha bude chtít jednat se Středočeským krajem o spolufinancování provozu pražských lékařských pohotovostí. Zhruba třetinu pacientů v nich tvoří právě Středočeši, řekl dnes v rozhovoru s ČTK radní Radek Lacko (ANO). V Praze funguje pohotovost na šesti místech a město vyjde ročně na 20,5 milionu korun.


Loni bylo ošetřeno téměř 140.000 lidí, což je o asi 5000 meziročně více.

„Chystám se vedení kraje oslovit a seznámit je s analýzou, kterou jsme si nechali udělat, a pobavit se o fungování pohotovostí a případné možnosti finanční spolupráce,“ řekl Lacko. Systém je podle něj stavěn pro Prahu, nápor obou krajů nyní unese. „Do budoucna by se nicméně mohly objevit v systému trhliny,“ uvedl.

Praha a Středočeský kraj již spolupracují v rámci letecké záchranky, kterou platí společně. Její provoz vyjde ročně na asi 12 milionů, oba kraje se o náklady dělí napůl. Provoz pohotovostí platí Praha sama, nejvyšší částku, po pěti milionech korun, od ní dostávají pohotovosti v Motole a v Thomayerově nemocnici.

Praha provozuje pohotovosti v areálu šesti nemocnic, a to v Motole, Thomayerově nemocnici, na Bulovce, ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, na Vinohradech a ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici. Povinnost provozovat je má město od roku 2008. Pohotovosti ošetří každoročně více než 100.000 pacientů, nejvíce to bylo právě loni.

Na pohotovostech bylo loni ošetřeno 138.221 pacientů, z nichž 54.398 v rámci všeobecného praktického lékařství. Na zubní pohotovost zavítalo 38.376 lidí a zbylou část tvoří ošetření na pohotovosti pro děti a dorost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?