Praha dá Olivově léčebně 500 000 a stane se spoluprovozovatelem

23. 1. 2014 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha daruje Olivově léčebně v Říčanech u Prahy 500 000 korun na splacení dluhu. Zároveň se stane spoluzakladatelem Olivovy léčebny, čímž chce zabránit opětovnému zadlužení. Stejnou částku jako Praha dají i Říčany a stanou se druhým spoluzakladatelem. Postup musí ještě schválit radní obou měst. Dům, kde sídlí léčebna, patří Praze, pronajatý jej má Olivova nadace, která jej pronajímá léčebně. Nově bude nájemcem přímo léčebna. ČTK to řekl pražský radní Martin Dlouhý (TOP 09).


Ozdravovna dlužila ještě loni v listopadu kolem tří milionů korun, od té doby výše závazků klesla zhruba na polovinu, počet klientů totiž stoupl. „Léčebna by po schválení radami obou měst dostala milion na to, aby od února mohla začít zase fungovat a zaplatila ty nejkřiklavější a nejdůležitější faktury za energie a podobně,“ řekl pražský radní Martin Dlouhý (TOP 09).

V současné době je prý hotova dohoda mezi Prahou, Říčany, nadací i léčebnou. V příštích týdnech čeká města například práce na přípravě materiálů k projednání radami měst nebo.

Se vstupem obou měst se změní i struktura pronájmu a fungování. „Aby se situace neopakovala, tak Praha i Říčany požadovaly zastoupení v řízení. Čili jsme se dohodli, že vstoupíme jako zakladatelé přímo do Olivovy dětské léčebny a zástupci Prahy i Říčan se dostanou do dozorčí i správní rady,“ řekl Dlouhý. Nově tak bude nájemcem rovnou léčebna a nadace zůstane v roli mecenáše.

Situace se prý zkomplikovala v minulých letech, kdy kvůli změně zákona nesměla služby poskytovat přímo Olivova nadace, ale musela vytvořit obecně prospěšnou společnost.

Zadlužené léčebně loni hrozila insolvence. Podle Dlouhého se v minulosti chybovalo při manažerských rozhodnutích včetně půjčování si peněz. Ty následně léčebna nezvládala splácet, tak si půjčovala další. „Takhle se ten kolotoč postupně roztáčel,“ uvedl. Navíc klesal počet přijímaných dětí a ubývalo financí.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?