Praha nechá záchranné službě 101 milionů Kč na nákup sanitek

9. 1. 2019 7:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský magistrát ponechá záchranné službě zhruba 101 milionů korun, které dostala již loni, avšak nestihla je vyčerpat. Peníze půjdou na nákup sanitních vozů. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Záchranná služba loni objednala 30 nových sanitek za 142 milionů Kč. Měla je dostat do konce roku 2018, avšak dodavatel, firma Bauts-At Czech jich dodala pouze část. Nové sanitky nahradí vozy z let 2007 až 2009. Záchrannou službu zřizuje a financuje hlavní město.


Smlouvu na tři desítky sanitních vozů uzavřela záchranná služba s dodavatelem loni v únoru. Na jejich nákup dostala od města peníze. Avšak společnost do loňského 21. prosince dodala pouze desítku vozidel. Zbývající vozy dodá letos.

Pokud záchranná služba peníze nevyčerpá, musí je jakožto městem zřizovaná organizace magistrátu vrátit. V případě, že by radní dnešní rozhodnutí neučinili, mohla by se tak dostat do situace, že sanitky od dodavatele dorazí, ale ona je nebude mít z čeho zaplatit. "Tím by mohla záchranné službě být účtována smluvní pokuta," píše se v dokumentu.

Sanitky skříňového typu umožňují zdravotníkům přístup k pacientovi z obou stran a mohou transportovat více pacientů najednou. Ve vozech je záchranářům k dispozici monitor životních funkcí, plicní ventilátor, kyslíková terapie, polohovatelný hydraulický stůl, který eliminuje otřesy při přepravě, i samonakládací systém. Součástí výbavy jsou schodolezy, tedy přepravní křeslo vybavené transportními pásy ke snazšímu překonávání schodů v několikapatrových domech bez výtahů.

Pražská zdravotnická záchranná služba loni vyjížděla ke 128.997 případům, tedy v průměru 353krát denně. V terénu loni záchranáři resuscitovali 628 pacientů. Dispečerky po telefonu vedly resuscitaci v 757 případech, na dálku pomohly také s 19 porody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?