Praha uvažuje o koupi Bulovky

15. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský magistrát dostal návrhy rozvoje zdravotnictví a sociální péče v hlavním městě. Zahrnují zachování současného stavu i například provozování vlastní nemocnice. Tou by se mohla stát Fakultní nemocnice Na Bulovce, kde město vlastní velkou část staveb a pozemků.


Studii zpracovala firma Deloitte a předala ji výboru pro zdravotnictví, který se jí bude znovu zabývat na svém březnovém zasedání.

Radní pro oblast zdravotnictví Milan Pešák (ODS) ke studii řekl, že před podzimními volbami nechce přijímat žádné zásadní rozhodnutí, chce ale svému nástupci zanechat možnosti dalšího postupu.

Praze vadí, že nemůže efektivně ovlivňovat zdravotnictví v metropoli. Většina zařízení totiž patří státu nebo soukromníkům.

Studie proto v jedné ze čtyř variant zdravotnické koncepce navrhuje, aby Praha vybudovala metropolitní centra zdravotní a sociální péče nebo svou metropolitní nemocnici. Získala by tak přímý vliv na oblast zdravotní politiky.

Taková investice by město ale stála několik miliard korun. Praha by mohla převzít do své péče například Nemocnici Na Bulovce, kde vlastní asi 70 procent budov a 90 procent pozemků. Musela by ale podle zprávy do staveb a infrastruktury vložit nejméně dvě miliardy korun.

V Praze je nyní 42 lůžkových zdravotnických zařízení a 28 nemocnic. Pražané tak mají k dispozici přes 10 300 lůžek.

„Praha v současné době netrpí nedostatkem zdravotnických zařízení, ale tato zařízení slouží i asi 40 procentům mimopražských obyvatel,“ dodala zpráva.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?