Pomohou záchrankám praktičtí lékaři?

9. 2. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Čím dál míň lékařů, ale daleko vyšší počet výjezdů. Záchranné služby, zvlášť v příhraničí, jsou s nasazenými doktory na hraně. Podle ministerstva zdravotnictví by měli pomoc ti praktičtí. Pohotovost by drželi sami a sanitky by vyjížděly jen k akutním, nikoli chronickým pacientům. O změnách teď diskutuje ministr Svatopluk Němeček se zástupci Asociace zdravotnické záchranné služby.


Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka: 3 řidiči, 2 záchranáři, 1 lékař. Ten s malým autem vyjíždí jen k některým případům podle zadání dispečinku.

Jiří ŠTĚTINA, lékař výjezdové základny Kladno, ZZS Středočeského kraje:
Když to je vážnější stav, tak tam jede posádka s lékařem, plus ještě posádka se záchranářem.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka:
Jiří Štětina často přejíždí mezi posádkami, takzvaným systémem randez-vous se záchranky snaží řešit nedostatek lékařů, se kterým bojují napříč kraji.

Martin HOUDEK, ředitel ZZS Středočeského kraje:
V této chvíli nám chybí takových 25 lékařů.

Jiřina ERNESTOVÁ, mluvčí ZZS hl. m. Prahy:
K naplnění celkového stavu lékařů nám chybí v současné době 7 lékařů.

Marek SLABÝ, předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb:
Nejpalčivější je tento problém, zejména v krajích, které nemají fakultní nemocnice, tam právě dochází k tomu velikému úbytku lékařů.
¨

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka:
Řešení teď hledají záchranné služby společně s ministerstvem zdravotnictví. Jedním z nich je zapojit soukromé lékaře. Víc praktických lékařů v pohotovosti rovná se míň zbytečných výjezdů záchranné služby. Právě na tuto rovnici chce ministerstvo zdravotnictví vsadit.

Josef VYMAZAL, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči:
My jsme naprosto přesvědčeni o tom, že by bylo vhodné více zapojit praktické lékaře a že by to významně ušetřilo záchranné služby.

Martin HOUDEK, ředitel ZZS Středočeského kraje:
Že by záchranná služba nevyjížděla na „banality“, praktik by prováděl normálně svoji práci, ale po dobu 24 hodin.


Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka:

Posílení stávajících pohotovostních služeb by záchrankám mělo ubrat výjezdy, ale víc lékařů tak sami nezískají. Asociace proto volá i po změnách v přípravě doktorů specialistů. Dnes získávají kvalifikaci zdlouhavě ve složitém nástavbovém systému.

Josef VYMAZAL, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči:
Myslím, že v tomto směru dojdeme k nějakému konsensu, který bude výhodný i pro lékaře záchranné služby.

Lenka DRMOTOVÁ, redaktorka:
Ministerstvo plánuje od příštího roku zavést dlouho připravovaný základní obor urgentní medicíny. Z něj by lékaři hned po škole mohli nastoupit jak na záchranné služby, tak na urgentní příjmy. Do té doby by záchranným službám mohlo pomoc třeba prodloužení stávajících 12hodinových služeb na celodenní.

Další navrhované změny

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zmíněné 24hodinové směny chce Asociace záchranné služby prosadit po vzoru hasičů a policistů. Jen ale ve výjimečných případech a v regionech, ve kterých lékaři chybí nejvíc. Další změna, část zdravotníků a politiků volá po tom, aby se záchranáři stali veřejnými činiteli. Podle ministerstva oprávněný požadavek. Mnozí lékaři ale namítají, že se tím počet útoků agresivních pacientů stejně nesníží. A opozice, konkrétně TOP 09, plánuje, že by lidé za výjezd sanitky platili regulační poplatek zhruba 50 korun, což ministerstvo zdravotnictví nepřipouští.
Hostem Událostí Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Dobrý večer. Uleví podle vás záchrankám víc lékařů na pohotovostech a jak je k takové práci navíc přimět. Ministerstvo jedná s pojišťovnami, ale jakou konkrétní motivaci byste očekával?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Tak samozřejmě by to pomohlo, je ale jasné, že není v silách žádného člověka, žádného lékaře starat se o své pacienty 24 hodin 7 dní v týdnu. To znamená, praktičtí lékaři by se museli střídat, a ta motivace je jednoznačně finanční, to znamená, zvýšení takzvané kapitační platby pro ty lékaře, kteří se do toho systému zapojí, s tím, že pokud ten lékař už je například starý, je mu 70 a necítí se na to, tak by se mohl té zvýšené kapitační platby vzdát a o ty jeho peníze by se rozdělili mladší kolegové, pro které by to bylo zajímavé.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Je ale samozřejmě otázkou, zda by praktiků bylo dost, protože lékařů u záchranek je zjevně málo, v regionech by tedy byl dostatečný počet praktických doktorů, kteří by se na pohotovostech mohli střídat?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Tak bylo tomu tak vždycky, jsou to lékařské služby první pomoci, na kterou dojede pacient po své vlastní ose takzvaně, je to pokračování té primární péče praktických lékařů, je to logické. A právě omezení dostupnosti této služby vedlo k tomu, že ve zvýšené míře vyjíždí záchranné služby, které zase nemají dostatek lékařů a stále častěji tedy toho pacienta pouze přivezou do nemocnice a zde nemocniční lékaři místo, aby se starali o pacienty hospitalizované, řeší i tyto banální, z jejich pohledu banální případy, které mohl vyřešit praktický lékař, ale které nemůže řešit pouhý záchranář, takže ano, je to logické.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
My jsme v předchozím příspěvku slyšeli, že opozice vrací do hry regulační poplatek, tentokrát právě za výjezdy sanitek, není to v odůvodněných případech přeci jenom na místě?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Tak asi ne. Regulační poplatek za využití záchranné služby, ale tvrdá sankce za její zneužití, to by určitě pomohlo.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Takže ani 50 korun, jak navrhuje TOP 09, to by se vám zdála příliš vysoká částka?

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
On je to absolutní nesmysl, představte si, že máte někde bouračku a první, co bude ten záchranář řešit, bude, že bude vybírat od někoho regulačního poplatek, to je přeci úplný nesmysl. Záchranná služba je zde od toho, aby poskytovala pomoc v situacích, kdy je ohrožen život, ale za její zneužití by se měla platit tvrdá pokuta a ne v řádu nějakých desítek korun, ale v řádu minimálně stovek, možná tisíců korun.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Milan Kubek, prezident České lékařské komory. Děkuju vám, na shledanou.

Milan KUBEK, prezident České lékařské komory:
Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?