Praktické lékaře odsunulo nařízení na vedlejší kolej. Nepředepíšou už ani mast na akné

14. 11. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli většině léků na předpis musíte ke specialistovi, praktik jich může předepsat minimum. Z ordinací se pak stává spíše dispečink. To se nejen prodražuje, ale nutí pacienty běhat od jednoho doktora k druhému, což je problém zvláště pro staré lidi.


Každý ministr zdravotnictví zkouší už léta totéž - naučit české pacienty, aby chodili nejprve ke svému praktickému lékaři, protože je to nejlevnější. Jenže ve skutečnosti jejich služby využívá rok od roku méně lidí.

Na praktické doktory totiž padlo v poslední době tolik regulací, že jen počet přípravků, které už nesmějí předepisovat, se v posledních dvou letech ztrojnásobil.

Omezení se týká například pohotovostního balíčku pro alergiky, inhalačních léků pro astmatiky, které dříve běžně předepisovali, nebo léků proti závratím či řady mastí na kožní problémy - nyní k nim má přibýt dokonce i mast na akné.

„V roce 2010 platil zákaz předepisovat 431 léků, v roce 2012 už jich je 1163,“ potvrzuje lékový odborník Michal Prokeš ze společnosti Infopharm, která se vývojem na farmaceutickém trhu dlouhodobě zabývá.

Specialisté jsou dražší

Narůstající počet omezení však znamená, že se ordinace pěti tisíc praktiků postupně mění jen v jakési dispečinky, které pacienty přeposílají dál, třebaže často nesmyslně.

„Mám v péči řadu nepohyblivých seniorů, za kterými docházím domů. Když však potřebují lék proti úniku moči, já jim ho dát nesmím. Pro recept musejí k sexuologovi nebo urologovi, což je v jejich situaci dost komplikované,“ uvádí příklad ze své praxe lékařka Jana Uhrová.

Nejde jen o to, že se lidé naběhají. To, že k ambulantním specialistům chodí více pacientů, než je nutné, vede také k tomu, že se celá léčba prodražuje.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?