Praktické lékařství umožní lepší výsledky péče za menší náklady

26. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Lepší výsledky zdravotní péče za menší náklady bude mít stát, pokud podpoří praktické lékařství. Novinářům to při zahájení 20. světové konference praktických a rodinných lékařů (WONCA) řekl její prezident Richart Roberts z USA.


V Praze až do soboty jedná 3600 lékařů ze 108 zemí světa na téma Rodinné lékařství - péče o generace.

Roberts uvedl, že USA dává na zdravotní péči 8000 amerických dolarů pro každého svého občana ročně, přesto je ve zdravotních výsledcích až 31. na světě. „Máme nejlepší myslitelné odborníky, nemocnice i technologie, přesto 30 zemí lépe zlepšuje zdraví svých obyvatel. Liší se od nás v síle praktických lékařů,“ shrnul.

Podle Robertse platí, že čím více peněz se vloží do primární péče, tím lépe se bude dařit zdraví obyvatel zlepšovat. Nutné je „sejmout pouta“ praktickým lékařům, dát jim dostatečné kompetence a umožnit poskytovat širokou škálu služeb.

Ministr zdravotnictví v demisi Leoš Heger (TOP 09) ČTK řekl, že v tomto směru opouští svůj post s docela dobrým svědomím. „Ne že by se nám to nějak dramaticky podařilo, ale rozhodně jsme se celé tři roky snažili o tom mluvit. Nejnovější aktivity šly přes lékový ústav, kdy jsme velmi podporovali, aby se rozšířily kompetence praktiků při předepisování léků,“ uvedl Heger. V aktualizovaném seznamu výkonů budou upřesněny výkony, které by mohli provádět také praktici.

Nyní jsou praktici placeni měsíčním paušálem za každého registrovaného pacienta. Heger chce, aby podíl této paušální platby postupně klesal a více plateb bylo za odvedené výkony. Praktici by měli být finančně motivováni například k návštěvám pacientů i v pozdních odpoledních hodinách, ulevili by tím záchrankám. „Oni, pokud vím, na tom pracují a slíbili, že předloží návrh, co všechno by praktičtí lékaři mohli dělat,“ popsal Heger spolupráci s odbornou společností praktických lékařů.

Podle Hegera je nyní v ČR příliš mnoho specialistů, naproti tomu praktici by mohli mít mnohem širší záběr. Ocenil roli praktiků v prevenci, pojišťovny by se podle odcházejícího ministra měly snažit například zavést sledování nákladů u jednotlivých praktiků směrem k tomu, kolik čerpají jejich registrovaní pacienti péče.

„Myslíme si, že tam, kde praktik je hodně aktivní, pacienty zve a oni k němu chodí, rozhodně šetří zdravotnímu pojištění víc než ten, který je málo aktivní a lidé chodí spíše než k němu ke specialistům,“ shrnul.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?