Praktičtí lékaři Vysočiny objednají lidem vyšetření elektronicky

11. 9. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktičtí lékaři na Vysočině budou moci od příštího roku své pacienty objednávat na odborná vyšetření do nemocnic elektronicky. Umožní to rozšíření systému elektronického objednávání, které v nejbližších měsících zajistí kraj. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Sami pacienti se do odborných ambulancí krajských nemocnic mohou elektronicky objednávat už dva roky, propojeni však nejsou lékaři.


Rozšíření služeb umožní integrace krajského systému eAmbulance a objednávkového systému MAX, který je podporován Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Pracuje s ním 140 praktických lékařů v regionu. „Praktický lékař pak bude moci v tomto systému pacienta rovnou objednat do ambulance,“ uvedl Běhounek.

Rozšířený systém by měl fungovat od ledna. Pacientovi bude moci jeho praktický lékař vedle vyplněné žádanky o vyšetření okamžitě zajistit i termín u specialisty. Pacient tak už nemusí do ordinace specialisty volat nebo chodit.

Propojení obou systémů bude stát 100.000 korun. Podle kraje to je ale levnější, než kdyby kraj uzavíral smlouvy s jednotlivými praktickými lékaři a zaškoloval je do svého projektu.

Systém elektronického objednávání pacientů eAmbulance byl na Vysočině spuštěn v polovině roku 2011. Pilotně do něj bylo zařazeno deset ordinací jihlavské nemocnice. Nyní už slouží ve všech pěti krajských nemocnicích. Objednávek bylo provedeno přes 24.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?