Prasečí chřipka: co s vakcínou?

29. 1. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká vláda stojí před otázkou, co dělat se dvěma sty tisíci vakcín proti prasečí chřipce, o které nemá veřejnost zájem. Využita byla dosud pětina. Zatím poslední pokus nařídit povinné očkování vojákům po protestu prezidenta Václava Klause selhal.


Dnes má o dalším postupu rozhodnout Bezpečnostní rada státu, kam přijde i vrchní velitel ozbrojených sil Klaus. Ministr obrany Martin Barták nařízení o očkování v armádě do té doby pozastavil.

Česko si objednalo vakcíny celkově pro milión osob, v zemi jich už je zhruba 260 tisíc, ale jen 57 tisíc lidí se nechalo očkovat. Garanci za případné nežádoucí účinky na sebe vzala vláda.

Klaus se ve svém včerejším dopise hlavního hygienika ČR Michaela Víta zeptal, zda v Česku je, či není pandemie.

„Prosím, abyste mi autoritativně a závazně sdělil, zda na území naší republiky i nyní, v závěru ledna 2010, existuje epidemická, resp. pandemická situace,“ napsal Klaus.

Stanovisko si vyžádal obratem, aby jako vrchní velitel mohl „v této věci zodpovědně dále postupovat“. Klaus ve středu kritizoval rozhodnutí náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka nechat očkovat 16 tisíc z 25 tisíc vojáků jako „věc spornou, neli nepřijatelnou“.

Odmítl, aby vojáci fungovali jako „pokusný vzorek“. Ty, kdo by vakcinaci odmítli podstoupit, by čekal kázeňský trest, například snížení platu nebo hodnosti. Prezident se domnívá, že by konečné rozhodnutí mělo být jen na vojácích samotných, nikoli na armádě.

Vojáci Pickovo nařízení kritizují slovy, že nejsou pokusní králíci. O zdravotnících, kteří se také nechtěli nechat očkovat, totéž před časem prohlásila i Česká lékařská komora.

Hygienik Vít však Právu sdělil, že pandemie neustoupila. Prezidenta v dopise upozornil, že podle zkušeností z minulých let může nastat druhá a třetí vlna, v níž zpravidla onemocní ještě víc lidí než v první vlně.

„Pandemická situace dál trvá. Je proto nutné přijatá opatření dál realizovat, a to tak, aby byla prevence zajištěna, včetně pandemického očkování,“ napsal prezidentovi Vít.

„V současnosti epidemiologická situace v ČR není sice závažná, ale za minulý týden v Olomouckém a Moravskoslezském kraji došlo k 12procentnímu nárůstu nemocnosti za týden, a dokonce až k 30procentnímu nárůstu u věkových kategorií do 24 let. To naprosto charakterizuje, že se jedná o pandemickou chřipku, protože ta napadá hlavně mladší věkové skupiny,“ uvedl Vít.

Klausovi zdůraznil, že tento mezitýdenní růst nemocnosti může znamenat zvyšující se epidemiologickou aktivitu pandemické chřipky.

Barták: vláda se vakcíny účelově nezbavuje

Ministr Barták včera upřesnil, že vojáci se zatím neočkují. „Vyhodnotíme, zda nařízení bude modifikováno, nepředpokládám, že by mělo být úplně zrušeno. Zabýváme se tím, zdali 16 tisíc je potřebný počet či zda budeme schopni tento počet snížit na množství, které v případě nutnosti zabezpečí chod státu,“ řekl Českému rozhlasu k dnešní schůzce Barták. Právu sdělil, že se sám v příštích dnech očkovat nechá.

Podle něj jsou obavy, že by vakcína byla nebezpečná, liché. Barták také popřel, že se vláda povinným očkováním vojáků snaží zbavit látky, o kterou není zájem. Šlo prý o akci plánovanou dopředu.

„V žádném případě se nejedná o účelové zbavování vakcíny, to je naprostý nesmysl. Přistupujeme zcela odpovědně k prevenci, aby v případě epidemie byla schopna zajistit bezproblémové fungování státu. Do toho patří i vakcinace v rámci armády,“ sdělil Právu.

Zatím 200 miliónů

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková již dříve uvedla, že očkování bude vyhodnoceno v polovině února. Česko se látek zatím zbavovat nebude, jelikož odborníci ještě čekají druhou a třetí vlnu nemoci.

Až v létě vláda rozhodne, zda z nasmlouvaného miliónu vakcín nestáhne část objednávky či látku nenabídne dalším zájemcům.

Expirační doba je dva roky, vláda na očkování uvolnila zatím 200 miliónů korun. Kabinet plánuje, že si v každém případě ponechá 100 tisíc dávek v zásobě.

Wolfgang Wodarg, šéf zdravotní sekce Rady Evropy, v lednu vyhlášení pandemie prasečí chřipky označil za „jeden z největších zdravotních skandálů století“ - rozpoutání strachu mají podle něj na svědomí farmaceutické firmy, které na tom vydělaly miliardy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?