Prasečí chřipka už má 23 obětí

4. 12. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku už zemřelo 23 pacientů v důsledku prasečí chřipky, která většinou zhoršila jejich chronické onemocnění. Ministerstvo zdravotnictví zároveň včera uvedlo, že bylo potvrzeno dalších 96 nových případů nákazy pandemickým virem H1N1. Celkem tak prasečí chřipku už mělo 874 lidí.


„Ve skutečnosti nakažených může být mnohem víc, protože v populaci tento pandemický virus už převažuje a většina nemocných se jím nakazila. Vyšetřují se ale pouze závažné případy,“ řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít. Dodal, že je to tak v celé Evropě.

„Na druhé straně existuje tzv. sentinel, a to ve všech členských státech EU, kdy praktičtí lékaři pro dospělé i děti odebírají u vzorku pacientů, kteří mají respirační choroby, výtěr z krku a ten se zkoumá. I v tomto případě převažuje jak v ČR, tak v celé Evropské unii pandemický vir H1N1,“ řekl Právu Vít.

Obezita komplikací

Poslední obětí byl 31letý muž, který zemřel ve Fakultní nemocnici Ostrava. Podle vyjádření tamní nemocnice netrpěl žádným chronickým onemocněním.

„Byl to pacient, který byl už delší dobu v kritickém stavu. Nešlo o chronika. Zemřel na zápal plic, který je jednou z komplikací,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Vít Právu řekl, že obezita je při respiračních onemocněních velmi přitěžující. Podle jeho slov každoročně na sezónní chřipku umírá až 2500 lidí, většinou starších. Úmrtí ve vztahu k prasečí chřipce jsou podle něho tragická, ale ne dramatická.

„Bohužel k těmto úmrtím u chronicky nemocných dochází v celé Evropě. ČR není výjimkou,“ řekl Vít.
Vláda tento týden rozhodla o očkování chronicky nemocných dětí ve věku 10 až 17 let. Bude zahájeno příští týden, rodiče by se měli přihlásit svému ošetřujícímu lékaři.

Dětští lékaři je také sami vyzvou k očkování, i když to bude probíhat v očkovacích centrech.
Tento týden také do ČR dorazilo dalších 72 000 vakcín. Očkování ale stále provázejí problémy, protože jak někteří chroničtí pacienti, tak lékaři ho odmítají kvůli nevyzkoušenosti vakcíny.

Ministerstvo zdravotnictví to ale vyvrací tím, že vakcíny byly vyzkoušeny a schváleny Evropskou lékovou agenturou. Očkování podpořila a za bezpečné označila i Česká vakcinační společnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?