Právní poradna: Poskytnutí zdravotnické dokumentace advokátní kanceláři

31. 1. 2013 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Advokátní kancelář zastupující zájmy klienta ve sporu se zdravotnickým zařízením mne požádala o zaslání kopie zdravotnické dokumentace tohoto pacienta. Podle přiložené plné moci s úředně ověřeným podpisem pacient s poskytnutím kopie své zdravotnické dokumentace souhlasí a zmocňuje advokátní kancelář, aby do ní nahlížela, činila z ní výpisy a podobně. Mohu advokátní kanceláři za těchto okolností kopii zdravotnické dokumentace zaslat?


Odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

Nový zákon o zdravotních službách, účinný od 1. dubna 2012, zdůrazňuje práva pacientů ohledně zajištění přístupu ostatních osob k informacím o zdravotním stavu. Pacient jednak může při přijetí do péče určit osoby, které mohou být informovány o jeho zdravotním stavu, a současně může určit, zda tyto osoby mohou nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace nebo do jiných zápisů vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu a pořizovat si výpisy či kopie těchto dokumentů.


Právní poradna webu zdravi.E15.cz ZDE


Záznam o vyjádření pacienta je součástí zdravotnické dokumentace a podepisuje ho pacient i zdravotnický pracovník. Do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi mohou v přítomnosti zaměstnance pověřeného poskytovatelem nahlížet, pořizovat si její výpisy nebo kopie také osoby určené pacientem, tedy rovněž advokát zmocněný pacientem na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem pacienta.

Kopie nebo výpis do 30 dnů

Co se týče samotného postupu při pořizování výpisu nebo kopie ze zdravotnické dokumentace, platí, že pokud si osoba oprávněná k pořízení výpisu nebo kopie zdravotnické dokumentace (zde advokát) nepořídí výpis či kopii vlastními prostředky na místě, pořídí kopii zdravotnické dokumentace poskytovatel. Výpis zdravotnické dokumentace se pořídí pouze v případě, je-li to účelnější než pořízení kopie, a to po dohodě s oprávněnou osobou (advokátem).

Poskytovatel pořídí výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace do 30 dnů od obdržení žádosti pacienta nebo jiné k tomu oprávněné osoby, pokud nebyla dohodnuta jiná lhůta. Pokud poskytovatel není schopen oprávněným osobám (advokátovi) zajistit nahlížení do zdravotnické dokumentace, pořídí pro něj její kopii do 5 dnů (pokud nebyla dohodnuta jiná lhůta) ode dne, kdy této osobě sdělil, že nahlížení do dokumentace nelze zajistit.

Za pořízení kopie v tomto případě nelze požadovat úhradu. Poskytovatel, který však na základě žádosti oprávněné osoby pořídil výpis nebo kopii zdravotnické dokumentace, může požadovat úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s pořízením výpisu či kopie, přičemž ceník musí být umístěn na místě veřejně přístupném pacientům.

Za odeslání výpisu nebo kopie může poskytovatel požadovat úhradu ve výši, která nesmí přesáhnout náklady spojené s odesláním. Pro úplnost uvádím, že každé nahlédnutí do zdravotnické dokumentace nebo pořízení výpisů či kopií se zaznamenává do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi.

K dotazu tak shrnuji, že udělením plné moci advokátovi s úředně ověřeným podpisem pacient využil svého zákonem stanoveného práva a určil osobu, která je oprávněna nahlížet do zdravotnické dokumentace a pořizovat si z ní výpisy nebo kopie. Za této situace lze advokátovi kopii zdravotnické dokumentace zaslat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?