Právníci obětí cholery na Haiti žalují OSN, chtějí obří odškodné

10. 10. 2013 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Právní zástupci obětí epidemie cholery na Haiti, při níž od roku 2010 zemřelo nejméně 8300 lidí, se rozhodli podat žalobu na Organizaci spojených národů (OSN), jejíž mírové jednotky podle nich chorobu na ostrov zavlekly. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Advokáti nezveřejnili, jaké odškodné budou po OSN požadovat, mohly by to ale být stamiliony dolarů.


Mezinárodní organizace letos odmítla návrh na odškodnění, který požadoval 100.000 dolarů pro pozůstalé po obětech a nejméně 50.000 dolarů pro přeživší pacienty. Právníci se proto rozhodli podat žalobu u soudu v New Yorku, kde OSN sídlí.

Zástupci OSN tvrdí, že není prokázáno, že by za epidemii cholery mohli právě příslušníci mírových jednotek. Odborníci, včetně těch z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ale tvrdí, že choleru na Haiti přinesli nepálští příslušníci mezinárodních mírových sil. K rozšíření nemoci pak přispělo velké zemětřesení z ledna 2010, po kterém se kvůli zničené infrastruktuře zárodky cholery snadno rozšířily.

Cholerou na Haiti onemocnělo zhruba 650.000 lidí, více než 8300 jich pak zemřelo.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?