Právo na milosrdnou lež

25. 9. 2012 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
"Na onkologickém oddělení máme hospitalizovaného pacienta s maligním onemocněním, v infaustním stavu. Pacientovi příbuzní žádají, aby mu nebyly poskytovány žádné informace o jeho zdravotním stavu. Chtějí po nás, abychom před pacientem předstírali, že jeho stav je dobrý a že bude brzy propuštěn do domácího léčení. Lze takové žádosti vyhovět?" ptá se čtenář.


Na dotaz odpovídá Mgr. Markéta Kalivodová.

Informace o nepříznivé diagnóze nebo prognóze zdravotního stavu pacienta může být v nezbytně nutném rozsahu a po dobu nezbytně nutnou zadržena, lze-li důvodně předpokládat, že by její podání mohlo pacientovi způsobit závažnou újmu na zdraví.

Takto však nelze postupovat v případě, kdy informace o určité nemoci nebo predispozici k ní je jediným způsobem jak pacientovi umožnit podniknout preventivní opatření nebo podstoupit včasnou léčbu, zdravotní stav pacienta představuje riziko pro jeho okolí nebo pacient výslovně žádá o přesnou a pravdivou informaci, aby si mohl uspořádat osobní záležitosti.

Zadržení informace o nepříznivé prognóze zdravotního stavu pacienta je však možné pouze v nezbytně nutném rozsahu a po dobu nezbytně nutnou a v žádném případě není možné před pacientem předstírat, že jeho zdravotní stav dobrý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?