Prázdninových zásahů středočeských záchranářů mírně přibylo

4. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Prázdninových zásahů středočeských záchranářů oproti loňsku mírně přibylo. Vliv na to měly mimo jiné extrémní teploty i přemnožení vos. Letos v červenci a srpnu evidují záchranáři celkem 24.004 výjezdů, loni to bylo zhruba o 500 méně.


Během prázdnin vzrůstá počet výjezdů záchranářů přibližně o pětinu oproti ostatním měsícům v roce, sdělila ČTK mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Za vyšší počet výjezdů o prázdninách může podle Effenbergerové zvýšená aktivita všech obyvatel: cestování, sportování, při kterém lidé neodhadnou své síly, zahrádkaření a podobně. „Nárůst počtu výjezdů je ovlivněný i tím, že spoustu Pražanů opouští v čase prázdnin své město a jezdí ve volném čase víc do Středočeského kraje,“ uvedla mluvčí. Vzrostl i počet úrazů, a to zhruba o třetinu, letos jich v letních měsících bylo téměř 3800.

Středočeští záchranáři vyjížděli průměrně v patnácti případech denně k pacientům s alergickou reakcí po bodnutí hmyzu, nebo dokonce s již rozvinutým anafylaktickým šokem, což je extrémně silná alergická reakce, která ohrožuje život člověka. „Kolapsů, které mohly být mnohdy způsobené i horkem a nedodržením pitného režimu, bylo 1220,“ informovala mluvčí.

Počty zásahů u dopravních nehod byly také jako každé léto podle Effenbergerové vyšší, a to hlavně u hromadných nehod, kdy bylo na místě více zraněných osob. Záchranáři také ošetřili téměř 400 lidí včetně nezletilých po požití alkoholu a dalších drog.

Nemalý podíl mají také výjezdy k pacientům s psychiatrickou diagnózou, těch záchranáři zajistili přes 1100, a vyjeli ke 130 sebevraždám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?