Praze zbudou jen tři fakultní nemocnice

23. 8. 2011 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Na Bulovce a Fakultní Thomayerova nemocnice ztratí od příštího roku svůj přívlastek „fakultní“. Po poradě s ministerstvem školství tak včera rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví ČR, které tento krok připisuje k procesu restrukturalizace sítě akutních lůžek v hlavním městě.


Cílem je posílení role kmenových nemocnic, které jsou fyzicky vázané na sídla lékařských fakult a které mají celkově nejvyšší výukový a výzkumný potenciál.

„Dílčí aktivity z akademické oblasti zůstanou ve stávajícím areálu Fakultní nemocnice Na Bulovce a Fakultní Thomayerovy nemocnice zachovány a v budoucnu se budou přizpůsobovat potřebám lékařských fakult. Rozsah zdravotní péče se bude tak jako doposud přizpůsobovat potřebám pražského a v širším kontextu i středočeského regionu,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Podle Hegera zůstanou v platnosti smlouvy s jednotlivými pražskými lékařskými fakultami UK, statuty klinik i jejich stávající vedení.

Zástupci dotčených nemocnic zatím rozhodnutí nekomentovali s tím, že nejprve musí počkat, co jim změna přinese. Lékaři se nečastěji obávají snížení finančních prostředků plynoucích do výzkumu, což by postupně mohlo vést i k celkovému snížení kvality někdy i unikátních pracovišť.

Jakékoli snížení kvality však ministerstvo vylučuje. „Ministerstvo zdravotnictví zajistí převedení dotací na nové subjekty, aby nedošlo k jakémukoli snížení počtu výkonů a lékařů způsobené nedostatkem finančních prostředků,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

První krok k univerzitním nemocnicím

V hlavním městě jsou tři lékařské fakulty, ale pět fakultních nemocnic. Připravovaný zákon o univerzitních nemocnicích dává přídomek univerzitní jen těm nemocnicím, které jsou navázány na lékařskou fakultu. Bulovka a Thomayerova budou ve specializovaných oborech dál sloužit jako výuková pracoviště medikům, uvedlo ministerstvo.

„Z hlediska spektra péče, výuky i úhrady zdravotní péče se skutečně nic nemění, ale je to první přípravný exekutivní krok pro přeměnu fakultních nemocnic na univerzitní,“ uvedl pro agenturu ČTK legislativní náměstek Martin Plíšek.

Praze zůstanou tři fakultní nemocnice, a to Všeobecná fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice Motol a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Podle ministerstva jde o první zásadní krok transformace pražského zdravotnictví za posledních dvacet let.

Praha chce převést nemocnice pod svou správu

O Bulovku i Thomayerovu nemocnici má zájem Praha. Podle Plíška očekává ministerstvo oficiální žádost schválenou zastupitelstvem, zatím žádnou neobdrželo. Rada hlavního města v programovém prohlášení převod má.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný plánuje zákon o převodu Bulovky na hlavní město tak, aby se pražskou nemocnicí stala v půli příštího roku nebo od roku 2013. Zhruba v roce 2014 by mohla být na město převedena i Thomayerova nemocnice.

Město trvá na bezúplatném převodu. Na Bulovce vlastní Praha většinu budov i pozemků, majetek má také v Thomayerově nemocnici. Ročně dává město do oprav desítky až stovky milionů korun. Ministerstvo dává na provoz další desítky milionů. Tyto částky by po převodu muselo platit město.

Bulovka potřebuje podle studie na investice nejméně dvě miliardy korun, ministerstvo podle Plíška žádné peníze městu neposkytne.


Fakultní nemocnice Na Bulovce (FNB):

- Zaměřuje se na úrazovou chirurgii. Její infekční klinika je jako jediná v ČR schopna zajistit péči o pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Vyhlášená je ortopedická klinika, neurologie či oční oddělení.

- Nemocnice má přes 1200 lůžek. Loni zde bylo hospitalizováno přes 44.000 pacientů a ambulantně ošetřeno více než 556.000 pacientů. FNB má zhruba 2200 zaměstnanců, z toho přes 350 lékařů.

- V roce 2010 hospodařila s kladným výsledkem 5,7 milionu korun.

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou (FTNsP):

- Zaměřuje se především na pediatrické obory, traumatologii, onkologii a pneumologii. Poskytuje zázemí občanům Prahy v krizových situacích.

- Má necelých tisíc lůžek. Ročně hospitalizuje na 40.000 nemocných a ambulantně ošetří okolo 700.000 pacientů. Ke konci roku 2009 měla nemocnice 2131 zaměstnanců.

- Za rok 2009 dosáhla FTNsP kladného výsledku hospodaření ve výši 3,48 milionu korun.

Zdroj: ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?