Pražská opozice kritizuje nečekané odvolání ředitele záchranky

14. 5. 2015 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražští opoziční zastupitelé za TOP 09, ODS a Piráty považují okolnosti úterního odvolání ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze za nestandardní. Krok radních byl zcela neočekávaný a v rozporu s výsledkem auditu záchranky, který nedoporučil personální změny, tvrdí opoziční zastupitelé za TOP 09, ODS a Piráty. Žádají koalici o vysvětlení.


Rada o odvolání rozhodla po vleklých sporech mezi vedením záchranářů a zaměstnanci. Vztah uvnitř městské organizace nebyl optimální, sdělil v úterý v krátkém prohlášení radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Schwarz, který odchází po šestnácti letech, se zatím k situaci nevyjádřil. Je v zahraničí a nikdo ho prý dosud oficiálně neinformoval.

Opozice upozorňuje na to, že Schwarzovo odvolání původně nebylo na programu rady, neprojednal jej ani zdravotnický výbor zastupitelstva. „A nebylo nijak zdůvodněno,“ tvrdí předseda pražské ODS Filip Humplík. Podle Mikuláše Ferjenčíka z klubu Pirátů není jasné, co se na jednání odehrálo a co bylo motivem náhlého odvolání ředitele. Je chyba, že zastupitelé nemají přístup k audio záznamům, z nichž by vyplynuly okolnosti tohoto závažného rozhodnutí, tvrdí.

„Pan ředitel Schwarz nás rozhodně nepřesvědčil, že je člověk na svém místě a mezilidská situace v organizaci byla tristní, na čemž měl významný podíl,“ tvrdí Ferjenčík. „Na druhou stranu nás překvapilo, že odvolán byl na jednání rady, kde se podle původního návrhu usnesení mělo pouze řešit to, jak zlepšit komunikaci uvnitř organizace. Uvítali bychom, kdyby rada zveřejnila důvody odvolání,“ doplnil.

„Ředitel nemá být milován, ředitel má být respektován. Odvolat jej proto, že to chtěli odboráři, to si snad dělá současná pražská koalice srandu,“ míní bývalý primátor Tomáš Hudeček (bezp.). „Po rozprášení odboru bezpečnosti je to další zásah do záchranného systému Prahy, pevně doufám, že teď nedojde k nějaké pohromě,“ řekl ČTK exprimátor. Stejně jako ODS považuje Schwarze za schopného manažera, který dovedl záchranku na špičkovou úroveň. Humplík krok radních označil za „personální devastaci“. Vadí mu, že přišlo ve chvíli, kdy je Schwarz mimo republiku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?