Pražská TOP 09 navrhuje převzít od státu pouze Bulovku a Bohnice

5. 6. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Klub zastupitelů TOP 09 navrhuje, aby Praha převzala od ministerstva zdravotnictví pouze Nemocnici Na Bulovce a Psychiatrickou léčebnu Bohnice. O převodu zbylých tří nemocnic by se mělo ještě jednat.


O usnesení klubu v tiskové zprávě informoval zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09).

Podle nedávné dohody primátora a ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by Praha mohla od státu převzít Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a nemocnice Homolku a Bulovku. Podle předběžných plánů by z nich vznikl holding. Praha by tak získala pod kontrolu téměř třetinu zdravotní péče ve městě. O psychiatrické léčebně v Bohnicích se doposud nemluvilo. Proti záměru se již dříve hlasitě postavil šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) a také nyní trestně stíhaný, bývalý středočeský hejtman David Rath.

Plán na převod dvou zařízení je podle Dlouhého pro Prahu přínosnější. Je také pravděpodobnější, že se pro něj najde podpora. „Pro návrh není podpora ani uvnitř ODS ani v parlamentu,“ uvedl. Převod je totiž podmíněn změnou zákona, kterou by podle TOP 09 nyní poslanci neschválili. „Na další nemocnice neříkáme ne. Diskusi se nebráníme,“ doplnil.

První náměstek Marek Ženíšek ČTK řekl, že ministerstvo o návrzích s TOP 09 pravidelně diskutuje a respektuje je. „Ministerstvo zdravotnictví učinilo nabídku k převodu nemocnic Praze. Nyní vyčká. Je pro nás rozhodující rozhodnutí rady města Prahy jako celku,“ uvedl.

Hlavní město nemá vypracovaný generel pražského zdravotnictví. Praha proto podle dřívějšího vyjádření primátora ve spolupráci s odborníky připravuje takzvanou studii proveditelnosti. Teprve pak bude možné říci, co bude dál. Výsledky budou na podzim.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?