Pražská VFN začíná šetřit kvůli nižším platbám VZP

16. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze soustřeďuje největší díl nákladné a superspecializované péče v Česku, a tak ji zřejmě nejvíc zasáhne omezování peněz pro specializovaná centra.


Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v těchto dnech oznámila, že peníze pro centra, kde se léčí například rakovina, zahrne do paušálu. Ten je ale proti předchozím rokům nižší, centra tak dostanou méně. Dosud dostávala peníze cíleně na každého pacienta.

„My o tom s pojišťovnou nepochybně budeme dál jednat, ale nejsme schopni udržet objem péče,“ řekla ČTK ředitelka VFN Dana Jurásková.

Nemocnice nyní dopočítává, co to pro ni znamená, pokud centra dostanou peníze podle objemu péče v roce 2009, ze kterého vycházejí paušály pro letošní rok. „VZP deklarovala, že je ochotna doúčtovat a doplatit nám péči, která by byla rozdílem roku 2009 a 2010,“ uvedla ředitelka. Problém vidí ale v tom, že VFN bude muset do vyúčtování s VZP tyto finanční prostředky „úvěrovat“, a toho podle ní není schopna.

„Takže nový způsob financování, pokud by byl směrem k centrům uplatněn, dostane naši nemocnici do velkých problémů, zejména s cash flow,“ řekla ředitelka VFN. Podobně se vyjádřili ředitelé i jiných velkých nemocnic. Některé nové léky a některá pracoviště existují až od loňského roku, takže z výkonu roku 2009 ani vycházet nemohou. Také pacientů přibývá, například s rakovinou o pět procent ročně.

Do center se soustředila drahá biologická léčba, která působí cíleně, například při léčbě rakoviny na nádorové buňky a ostatní nepoškozuje. Podle předsedy České onkologické společnosti profesora Jiřího Vorlíčka zatím centrům katastrofický scénář nehrozí, situace ale je horší než loni.

Jurásková k hledání peněz na péči v centrech uvedla, že půjčku si na to nemocnice jako státní organizace vzít nemůže. Takže musí omezit péči. Nemocnice se tak ale podle ředitelky dostává do neřešitelné situace: nemůže přestat léčit toho, kdo už léčbu dostává, a nemůže odmítnout začít léčit pacienta, který ji v souladu s odbornými kritérii má dostat.

„Jedna možnost existuje, zpřísnění indikačních kritérií pro poskytnutí péče, protože jsou už data o tom, že ne všem pacientům pomáhá stejně dobře. Považuji za neetické, že by pro pacienty, pro které je obrovskou nadějí, kvůli nedostatku finančních prostředků nebyla,“ řekla. Kritéria musejí nově nastavit odborné společnosti.

Stejného názoru je i ministerstvo zdravotnictví, podle ekonomického náměstka Petra Noska lze kritéria zpřísnit, aby se k drahé péči dostalo méně lidí, a to jen ti, kterým prokazatelně zabere. Pojišťovny tím ušetří.

Jurásková uvedla, že už teď se snaží nemocnice šetřit, kde to jde. „Péči přeorganizováváme a utlumujeme. Začali jsme v oblastech, kde si myslíme, že ještě máme rezervy: odkládáme plánované výkony, kde odklad neohrozí pacienta na životě, ani mu zásadně nepoškodí zdraví,“ upřesnila. Zároveň upozornila na to, že ale nákladná péče příliš odkladná není, například při léčbě rakoviny hraje významnou roli pro úspěch každý den.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?