Pražská záchranka získala deset nových sanitek, vyřadí staré

23. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská záchranná služba získala deset nových sanitních vozů. Moderní mercedesy nahradí stejný počet zastaralých sanitek, které budou vyřazeny. Nové automobily přišly na réměř 30 milionů korun...


PRAHA - Pražská záchranná služba získala deset nových sanitních vozů. Moderní mercedesy nahradí stejný počet zastaralých sanitek, které budou vyřazeny. Nové automobily za necelých 30 milionů korun od prodejce převzal ředitel záchranky Zdeněk Schwarz. Pražská záchranná služba má nyní 140 automobilů, z toho je 120 sanitek. „Na zajištění provozu nám to stačí,“ řekl ředitel.

Nové sanitky mají například hydraulicky odpružené lůžko, což zajistí pohodlí pacientů při jízdě po dlažbě. Ředitel si pouze postěžoval, že nebyly peníze na vybavení vozidel kamerami. Dokumentovaly by situaci, kdy se sanitka dostane do dopravní nehody, nebo by řidičům usnadnily couvání.

Sanitky platil pražský magistrát. Ze Schwarzova vyjádření vyplynulo, že cena byla příznivá. „Karlovarská záchranka nakupovala jeden sanitní vůz za 3,4 milionu a kupovala jich osm,“ uvedl. Hlavní město také uhradilo nové vozidlo přepravu

transplantačního týmu Institutu klinické a experimentální medicíny.

„Vozíme operační tým, který odebírá orgány, a vozíme orgány po republice na jednotlivá pracoviště,“ vysvětlil Schwarz. Jde o osobní dodávku s nadstandardní výbavou. Pětice lékařů musí mít zajištěný komfort, protože operuje i několik hodin, uvedl ředitel.

Součástí slavnosti bylo i ocenění prodejce mercedesů za to, že přispěl k preventivní akci k ochraně dětí před úrazy. Akci pořádala obecně-prospěšná společnost Podaná ruka a firma k tomuto účelu půjčila sanitku. Zástupci prodejce převzali od ředitelky společnosti Marie Tomsové cenu v podobě plastiky srdce zalitého ve skle.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?