Pražskou záchranku prověří auditor

20. 2. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Firma, která bude dělat audit personálních vztahů a hospodaření Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy, má být známá příští týden. Audit má zmapovat situaci na záchrance, kde část zaměstnanců po sporech vyhlásila stávkovou pohotovost a žádá odstoupení ředitele.


Radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) to řekl na jednání zastupitelstva, které se tématem zabývalo v pátek nad ránem na konci více než patnáctihodinového jednání.

Opozice navrhovala usnesení, které by radě uložilo zmapovat situaci na záchranné službě a informovat příští zastupitelstvo, bod ale většina nepodpořila. Podle rady je právě tímto řešením chystaný audit. „Na základě auditu se budeme moci rozhodnout, co dál,“ dodal Lacko. Příští týden se bude situací zabývat i výbor pro zdravotnictví, který si pozval obě strany sporu.

Do pozdních nočních hodin vydrželi i na čtvrtečním a zčásti pátečním zastupitelstvu zastánci ředitele Schwarze i jeho kritici z řad odborářů. „Jsme perzekuovaní za to, když máme opačný názor, než má vedení,“ řekl například Martin Šolc. „Nejsme si vědom toho, že bych lidem, kteří o mně ošklivě mluvili, něco osobně provedl,“ oponoval ředitel Schwarz.

Celý spor začal požadavkem na proplácení přestávek v pracovní době dispečerkám, podle Schwarze ale zákoník práce takovou věc neumožňuje. Situace a vztahy mezi vedením a částí zaměstnanců se natolik vyhrotily, že byla vyhlášená stávková pohotovost a odbory vznesly požadavek na Schwarzovo odstoupení.

Podle ředitele ale byl celý problém součástí předvolební kampaně, protože se na podzim snažil obhájit křeslo v senátu. Nikdo zatím podle něj nepřinesl důkazy o porušování zákoníku práce a kolektivní smlouvy, o kterém jeho kritici mluví. „Je mi velmi smutno, že odbory využívají k realizaci demokratických principů lži, nepravdy a mystifikace,“ řekl na dnešním jednání Alan Mejstřík, který podle svých slov na záchrance pracuje 16 let. O situaci na záchrance podle něj nejlépe vypovídají její výsledky. V diskusi vystoupilo vždy několik zastánců obou stran.

Bod týkající se současné situace na záchrance původně na programu jednání vůbec nebyl. Návrh z řad občanů byl zařazen na úplný konec program. Po mnohahodinové diskusi zastupitelé k programovému prohlášení rady a rozpočtu pro letošní rok se k němu zastupitelé dostali až kolem půlnoci. Jeho projednávání trvalo další hodinu a půl, nakonec ale skončilo bez usnesení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?