Pražský vrchní soud rozhodne o třetím rozhodci v kauze Diag Human

27. 3. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vrchní soud v Praze dnes rozhodne o jmenování třetího rozhodce přezkumného senátu v arbitrážním sporu České republiky s firmou Diag Human. Předchozí soud dříve určil arbitrem ekonoma Jiřího Schwarze. Firma se proti tomu odvolala.


Pokračování kauzy ohledně sporu České republiky s firmou Diag Human se týká ustavení tříčlenného senátu, který bude mít za úkol přezkoumávat rozhodčí nález z roku 2008. Schwarz by měl nahradit původně jmenovaného švýcarského právníka Damiana Della Ca, který z případu odstoupil.

Společnost Diag Human má podle rozhodčího nálezu dostat od státu osm miliard korun za překažený obchod s krevní plazmou. Nyní soudy zdlouhavě rozhodují o složení přezkumného senátu. Na pozici jednoho z arbitrů navrhla Česká republika prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela, což potvrdil loni v říjnu vrchní soud.

V přezkumném senátu měl původně zasednout jeden člen jmenovaný ČR, jeden firmou a jeden soudem. V listopadu 2008 byli jako rozhodci určeni tehdejší proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl za stát, švýcarský právník Damian Della Ca za Diag Human a Kužel, původně jmenovaný Obvodním soudem pro Prahu 6. V současnosti zůstávají jedinými nespornými arbitry Kindl s Kuželem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?