Pražští radní neprojednali záměr na převod nemocnic

24. 10. 2012 1:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražští radní včera neprojednali záměr na převod čtyř zdravotnických zařízení do majetku města. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí magistrátu Tereza Králová. Radní pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS), který materiál předkládal, jej z programu jednání nečekaně stáhl. Podle informací ČTK na žádost TOP 09. Rada záměr projedná na některém z dalších zasedání.


Praha chce získat Thomayerovu nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, podolskou porodnici a psychiatrickou léčebnu v Bohnicích. Mělo jít zatím o první krok města k budoucímu možnému převzetí nemocnic. Praha by měla nemocnice převzít v roce 2014. Musí to ale schválit Sněmovna.

O převzetí nemocnic se mluví už několik měsíců. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se na březnové schůzce dohodli na tom, že by Praha mohla získat Thomayerovu nemocnici, podolskou porodnici a dále nemocnice Homolku a Bulovku. Z původního záměru ale nakonec Nemocnice Na Homolce vypadla, nahradila ji psychiatrická léčebna.

Převod čtyř nemocnic projednal zastupitelský klub TOP 09. Předseda zastupitelského klubu ODS Ondřej Pecha na dotaz ČTK uvedl, že na podobě materiálu se shodla koalice. „Dohodli jsme se před týdnem nebo čtrnácti dny,“ uvedl. Přesto dnes radní za TOP 09 nečekaně požádali o stažení materiálu. Podle informací ČTK žádají další jednání o podobě usnesení.

Zastupitel za ODS Boris Šťastný ale upozornil, že převod nemocnic doposud neprojednal ani zastupitelský klub ODS ani zdravotnický výbor zastupitelstva. „Nedostal jsem do ruky jedinou oficiální informaci, což na mě působí netransparentním a nestandardním dojmem,“ řekl. Pecha ale podobný výklad odmítl. Diskuse se podle něj vedou na různých úrovních už několik měsíců.

„Je to velmi obecný a široký záměr jakým způsobem by se Praha měla zhostit role kraje,“ uvedl. Pokud materiál projde radou, bude to podle něj „první výkop“, Praha tak pouze vyjádří vůli nemocnice převzít. „Poté nás čekají další dlouhé a náročné diskuse, jejichž výsledek se neodvážím předjímat,“ doplnil.

Opoziční ČSSD už dříve upozornila na hrozící privatizaci nemocnic. Primátor to ale odmítl. Opoziční zastupitel Miloslav Ludvík (ČSSD) tvrdí, že způsob, jakým jednání o nemocnicích postupuje, je nepochopitelný. „Je to naprostá partyzánština,“ řekl.

„Požadavek opozice je otevřené jednání, kde se prodiskutují všechny aspekty,“ uvedl. Podle hlasů z ČSSD by se na jednání zastupitelstva měla dostat jen ve formě informace, nikoli jako řádný bod zasedání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?