Pražští záchranáři budou mít nové uniformy

25. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pracovníci Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy začnou od září postupně dostávat nové uniformy, řekl na tiskové konferenci ředitel záchranky Zdeněk Schwarz. Místo oranžové barvy bude na novém oblečení převládat reflexní žlutá, kterou doplní tyrkysová.


Oblečení, jehož pořízení vyjde celkem na téměř 18 milionů korun, bude navíc z funkčních materiálů.

Současné uniformy pražská záchranná služba používá třináct let. Změna byla motivována mimo jiné zvýšením bezpečnosti, protože nové uniformy musejí splňovat přísnější normy na rozsah reflexních ploch. „A také se chceme odlišit od jiných záchranných služeb. Navíc už nebudeme vypadat jako popeláři,“ poznamenal Schwarz.

Ve srovnání se současnými uniformami, u nichž si záchranáři stěžují na nepohodlí, mačkavost a obtížnou údržbu, by měly nové materiály přinést výrazné zvýšení komfortu. „Bude to vzdušné, nemačkavé, lehčí. Musí to vyhovovat všem povětrnostním podmínkám, protože záchranáři pracují v každém počasí,“ uvedl ředitel.

V sadě bude několik druhů kalhot i bund, navíc bude obsahovat rovněž doplňky, jako jsou termoprádlo, čepice či rukavice. Vedení záchranky plánuje obměnit i obuv, ale výběrové řízení na tuto veřejnou zakázku je v současné době pozastaveno, protože ho jeden z účastníků napadl, informoval Schwarz.

Převlékání pražských záchranářů podle něj bude probíhat postupně v průběhu několika let. Vedle 350 interních zaměstnanců, kteří pracují v provozu, musí nové uniformy dostat i všichni externisté, kteří slouží byť jen několik služeb za měsíc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?