Pře o vinu současného ředitele Nemocnice Na Homolce

30. 7. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Transparency International (TI) na základě kontrolní zprávy upozornila na to, že ani současný ředitel Nemocnice Na Homolce Michal Šetlík není bez viny, protože úplně nezastavil činnost dceřiné společnosti Holte Medical a navíc dle TI nespolupracoval s kontrolory MZ. Ředitel Šetlík nařčení odmítá.


TI současně oslovila ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, aby tyto informaci zohlednil při chystaném výběrovém řízení na post ředitele. Organizace, která kauzu NNH dlouhodobě sleduje, ministrovi sdělila, že disponuje kontrolním protokolem ministerstva a upozornila na fakt, že dokument obsahuje skutečnosti, které nebyly veřejně komunikovány a které mohou mít zásadní vliv na další chod a existenci nemocnice.

TI nezpochybňuje, že za současného vedení došlo k nápravě některých nedostatků z minulého období a že si nemocnice stále zachovává vysoký standard lékařské péče. Nesouhlasí s tím, že se jedná o pouze problémy vzniklé za působení Vladimíra Dbalého, protože kontrola a její zjištění zasahují i do časového úseku, kdy již nemocnici vedl ředitel Šetlík a kritizovaná praxe dále pokračovala.

(Ne)spolupráce při kontrole

Podle informací TI vedení nemocnice reprezentované MUDr. Šetlíkem odmítalo předat kontrolní skupině některé podklady pro provedení kontroly nemocnicí zřízených či ovládaných obchodních společností (Holte, s. r. o., Holte Medical, a. s., Homolka Premium Care, a. s., Mateřská škola na Homolce, a. s.). Což mělo dle TI za následek, že nebylo možné ověřit použití veřejných prostředků zmíněnými společnostmi.

„Není možné, aby ředitel podřízené organizace odmítal spolupracovat s kontrolou, kterou provádí zřizovatel této organizace a v podstatě jeho nadřízený. Ještě absurdnější se pak jeví, že si nechal svůj postup podepřít stanoviskem externí advokátní kanceláře,“ zmiňuje jedno ze zásadních zjištění právník TI Petr Leyer.

Ředitel Šetlík ale toto vyjádření považuje za nepravdivé. „Považuji jej za účelové a záměrně směřované na dobu, kdy probíhá výběrové řízení na místo ředitele Nemocnice Na Homolce, do nějž jsem se přihlásil,“ uvedl ve svém prohlášení ředitel Homolky. „Mohu jen zopakovat, že za mého vedení proběhlo v Nemocnici Na Homolce několik desítek kontrol, vždy jsme perfektně spolupracovali a jsme o tom přesvědčeni i v případě kontrolní skupiny Ministerstva zdravotnictví,“ dodal ke kooperaci s ministerstvem.

Dceřiné společnosti uzavřeny postupně

TI také poukázala na fakt, že ani současné vedení NNH razantně nepozastavilo činnost dceřiných společností, které odváděly prostředky veřejného zdravotního pojištění do soukromé sféry.

Ani v tomto bodu kritiky ředitel Šetlík nesouhlasí a popisuje, že dceřiné firmy zanikají dle harmonogramu ministerstva: „Nemocnice Na Homolce byla ministry Holcátem i Němečkem požádána o jejich zrušení, oficiální příkaz k tomuto jsme neobdrželi. Přesto jsme tento proces započali postupným útlumem jejich činnosti.
Nemocnice již několik měsíců před nástupem ministra Holcáta zahájila převod činností dceřiných společností do nemocnice – převedla nákup léků na nemocniční lékárnu, na převodu dalších komodit do nemocnice se kontinuálně pracuje a ministerstvo je pravidelně o útlumu činností dcer informováno v rámci ministerstvu předaného harmonogramu rušení dcer,“ uvedl na svou obranu.

Ovlivnění výběrového řízení

TI usiluje o to, aby v chystaném výběrovém řízení ministr skutečně zohlednil i ty informace, které se k veřejnosti nedostaly a důsledně tak prosazovalo své pravomoci. „TI apeluje na ministerstvo zdravotnictví, aby důsledně uplatňovalo své kontrolní a řídící pravomoci, jež mu jako zřizovateli nemocnice náleží. Nelze se totiž spokojit se stávající situací, kdy není známo, jakým způsobem bylo naloženo s veřejnými prostředky, s nimiž nakládaly obchodní společnosti zřízené či ovládané nemocnicí,“ uvedl ředitel TI David Ondráčka.

Ministr Němeček uvedl, že výběrové řízení proběhne plně v souladu se zákonem a projevil požadavek, aby se „jakékoli subjekty, byť vedené těmi nejlepšími úmysly, zdržely aktivit, které by mohly být označeny za pokus o ovlivnění průběhu, či by mohly vést ke zpochybnění výběrového řízení“.

Zároveň ale pro ČTK dodal: „Problémům s Nemocnicí Na Homolce se plně věnuji a současnému vedení jsem už před několika týdny uložil, aby ukončilo podivnou praxi nakupování přes dceřiné akciovky, kterou tato nemocnice provozuje jako jediná z nemocnic řízených ministerstvem zdravotnictví. Pokračování této praxe je pro mne neakceptovatelné.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?