Před 55 lety dostal první člověk na světě kardiostimulátor

7. 10. 2013 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Před 55 lety, kdy byl 8. října 1958 voperován kardiostimulátor prvnímu člověku na světě, Švédu Arne Larssonovi, měl přístroj průměr hokejového puku a vážil přes dva kilogramy. Nyní mohou některé kardiostimulátory měřit jen tři centimetry a vážit 30 gramů. Kardiostimulátor patří dnes k běžné lékařské praxi při léčení poruch rytmu srdce pomocí elektrických impulzů. Život prodlužuje nemocným o desítky let a ve světě jich bylo dosud implantováno přes dva miliony.


Larsson si díky němu prodloužil život o 43 let. K jeho zavedení byl donucen po otravě z ústřice z roku 1955, kdy pracoval jako inženýr na Asuánské přehradě v Egyptě. Kardiostimulátor mu zavedli v Karolinské nemocnici v Solně kardiochirurg Ake Senning s inženýrem Runem Elmquistem.

První přístroj, ze kterého trčely dráty pro dobíjení baterie, ale fungoval v těle Larssona jen asi šest hodin. Později mu proto implantovali jiné zařízení, které vydrželo dva dny. Larsson zemřel v prosinci 2001 ve věku 86 let, přičemž příčinou jeho úmrtí nebylo nemocné srdce, ale stáří. Za svůj život měl v těle 26 různých kardiostimulátorů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?