Před deseti lety zemřel britský "Doktor Smrt" Shipman

13. 1. 2014 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský lékař Harold Shipman, který je označován za největšího mnohonásobného vraha v britských dějinách, připravil o život na 250 osob. Shipman se oběsil ve své cele ve vězení Wakefield před deseti lety, 13. ledna 2004.


Případ vražd, které spáchal rodinný doktor Shipman, vyšel najevo v roce 1998. O dva roky později byl tento lékař, kterého britský tisk označil za „doktora smrt“, odsouzen na doživotí.

Tehdy se ho ale podařilo usvědčit jen z patnácti vražd, které spáchal pomocí morfinu. Později však vyšetřovatelé dospěli k názoru, že počet Shipmanových obětí je mnohonásobně vyšší. V roce 2001 byla ustavena vyšetřovací komise, podle níž Shipman zabil za svou 23 let trvající praxi všeobecného lékaře nejméně 215 pacientů.

Další vyšetřování ale vedlo k odhalení nových vražd a spekulovalo se dokonce až o 355 obětech. Přibližně 80 procent jeho obětí tvořily ženy.

Jeho případ byl televizně zpracován. V červenci 2005 byl v londýnském Hyde Parku vybudován památník Shipmanových obětí s názvem Zahrada ticha. A v září 2009 měly být v aukci vydraženy dopisy, které psal z vězení, ale po protestech příbuzných Shipmanových obětí byla aukce zrušena.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?