Před pěti lety skončila protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme

16. 2. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Před pěti lety, 17. února 2011, skončila protestní akce lékařů nazvaná Děkujeme, odcházíme. Akce lékařů nespokojených jak s platy, tak například s nevyhovujícím systémem postgraduálního vzdělávání, začala v květnu 2010, na síle ale nabrala za přispění najaté PR agentury až čtyři měsíce později.


Nejviditelnějším požadavkem bylo zavedení jednotné mzdové normy pro zdravotníky tak, aby základní plat bez přesčasů odpovídal 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v ČR. Lékaři začali podávat výpovědi a hrozili hromadným odchodem do zahraničí.

Výpovědi do ledna 2011 podalo 3837 z uváděných zhruba 16.000 nemocničních lékařů. To mohlo silně zkomplikovat fungování nemocnic, do protestu se totiž ve velkém zapojili i specialisté z klíčových oborů, jako je anesteziologie či chirurgie. Nejúspěšnější byla akce na Vysočině, kde podalo výpověď zhruba 60 procent lékařů v nemocnicích, naopak nejméně, jen kolem deseti procent, se jich zapojilo v Praze.

Akce skončila dohodou protestujících s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Memorandum lékařům slíbilo zvýšení platů. Do nemocnic se jich zpátky nevrátilo jen asi pět procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?