Předákem lékařských odborů se znovu stal Engel, zvolil ho sněm

21. 4. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Staronovým šéfem vlivných lékařských odborů se dnes stal Martin Engel. Neměl protikandidáta. V předsednictvu Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) zůstává dál i prezident lékařské komory Milan Kubek.


Do vedení je na svém sněmu v Praze znovu zvolili odboráři. Dorazilo 85 delegátů. LOK-SČL má přes 4200 členů, což představuje téměř třetinu nemocničních lékařů.

Jednašedesátiletý Engel stál v letech 2010 a 2011 v čele odborářského protestu lékařů Děkujeme, odcházíme. V této akci podalo výpověď z práce na 3800 z asi 18.000 lékařů z nemocnic. Vláda a kraje kvůli jejich případnému odchodu chystaly krizové scénáře a plánovaly nouzové zajištění ošetření, a to i s pomocí armády. Na mnoha místech hrozilo omezení péče, někde dokonce i zavření celých oddělení.

Engel byl tehdy hlavním vyjednavačem nespokojených lékařů. Nakonec se s někdejším ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) dohodl a podepsal s ním memorandum o zvýšení platů a dalších opatřeních. Nemocnice přijaly po stažení výpovědí lékaře zpět, pokud jejich místa nebyla obsazena či zrušena. Šéf LOK ale sám svou práci zpátky nedostal, vinohradská nemocnice si za něj našla náhradu. Stal se pak profesionálním odborovým předákem.

Členem předsednictva LOK-SČL byl od března 1999. Měl na starosti mezinárodní vztahy a přípravu na vstup do mezinárodních organizací. Předsedou této vlivné odborové organizace byl poprvé zvolen v dubnu 2006.

V předsednictvu lékařských odborů zůstává dál i prezident komory Kubek. LOK-SČL pomůže komoře nyní s kampaní Zdravotnictví volá o pomoc, která upozorňuje na nedostatek nemocničních lékařů a žádá víc peněz pro resort.

Průměrný příjem lékařů ve státních nemocnicích byl loni 62.735 korun, základ činil 32.450 korun. Průměrný plat zaměstnance státu byl 25.880 korun. Při splnění memoranda by byl loni základní plat od 36.325 korun pro lékaře absolventa do 72.650 korun pro plně kvalifikovaného lékaře. Lékařské odbory se domáhají splnění memoranda žalobou na Česko. Podle ministerstva zdravotnictví není memorandum právně závazné. Resort se zvýšením platů v příštím roce ale počítá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?