Přednost budou mít chroničtí pacienti

29. 10. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
V polovině listopadu dorazí vakcína proti prasečí chřipce a ihned začne očkování. Přednost budou mít chroničtí pacienti. Protože výzkumy ukázaly, že se nemusí očkovat dvěma dávkami, ale pouze jednou, vakcína, kterou ČR nakoupila, vystačí pro milión obyvatel.


„Ochráníme tak více chronicky nemocných pacientů, kteří jsou ohroženi komplikacemi,“ řekla Právu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Všichni, kdo budou očkováni, budou mít vakcínu zdarma. Vláda letos na vakcinaci vyčlenila 192 miliónů a příští rok 292 miliónů korun.

„Protože se původně mělo očkovat u každého pacienta dvěma dávkami, byla vakcína rozepsána pro půl miliónu lidí. Nyní, když je možnost očkovat milión lidí, ústřední epidemiologická komise tento týden upřesní počty očkovaných. Přednost dostanou chroničtí pacienti, ale zřejmě bude možné očkovat i více lidí důležitých pro chod státu,“ řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Vakcínu podle současných plánů dostane:

* 250 000 pacientů s chronickým onemocněním, zejména dýchacích cest a plic;

* 137 000 zdravotníků;

* 113 000 nezbytných pracovníků veřejné služby, tedy energetici, pracovníci vodního hospodářství, dopravy, informatiky, spojů a bezpečnostních složek.

V první vlně očkování asi v polovině listopadu potřebnou dávku dostanou chroničtí pacienti a zdravotníci a také těhotné ženy ve druhém a třetím trimestru.

Lékaři budou k očkování zvát

Očkování je dobrovolné, každý včetně zdravotníků ho může odmítnout. V takovém případě se ale vystavuje možnosti pracovněprávního sporu, protože neočkovaný zdravotník, který přichází do styku s pacientem, může chřipku šířit a mohl by být dočasně přeřazen na jiné pracoviště.

V případě chronických pacientů budou očkovat praktičtí lékaři, kteří už nyní dostávají seznamy vytipovaných nemocných od zdravotních pojišťoven. Pacienty vyzvou k očkování. Pokud některý z pacientů nebude na seznamu, ale přesto si bude myslet, že tam patří, ohlásí se svému praktickému lékaři.

Zdravotníky a pracovníky infrastruktury budou očkovat centra v jednotlivých krajích. Jsou zveřejněna na internetové adrese ministerstva zdravotnictví.

Neschopenku lékaři vystaví i později

V případě pandemie, kdy se očekává, že by v ČR onemocněly tři milióny obyvatel, 45 000 by muselo být hospitalizováno v nemocnici a pro 10 000 by se nemoc stala osudovou, je možné, že nemocní lidé by nemuseli chodit k lékaři pro neschopenku, ale lékaři by ji vypisovali se zpožděním.

„Diskutujeme o tom,“ potvrdil Právu Vít. Neschopenku by bylo možné vypsat na pět dní zpátky. Zatím ale nic není definitivně rozhodnuto. Stále se o této variantě jedná.

Zemřelo už 5400 lidí

Prasečí chřipkou se v celém světě podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace nakazilo přes 400 000 lidí a 5400 jich zemřelo.

V ČR si virus minulý týden vybral první oběť a počet nakažených je přes 300.

V Evropské unii je nejvíce postižena Velká Británie, kde již zemřelo 109 lidí, 45 obětí hlásí Španělsko a 36 Francie.

Kdo bude očkován

1. Rizikové skupiny chronicky nemocných pacientů. Sem patří lidé:

* s onemocněním dýchacích cest a plic, například chronickou bronchitidou, plicní fibrózou, chronickou obstrukční plicní nemocí ve 3. a 4. stadiu, astmatem a další;

* s onemocněním srdce, pacienti s kardiostimulátory, nemocní po implantaci umělých chlopní;

* těhotné ženy s rizikovým těhotenstvím ve 2. a 3. trimestru.

2. Zdravotníci:

* pracovníci zdravotnické záchranné služby, urgentních příjmů nemocnic, zdravotníci na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních, zdravotníci operačních, zákrokových
a porodních sálů;

* zaměstnanci biochemických laboratoří, pracovišť zobrazovacích metod, např. rentgenů, CT a dalších, transfuzních stanic, pracovníci infekčních oddělení, praktičtí lékaři pro dospělé a děti, lékaři gynekologických ambulancí, stomatologie;

* zaměstnanci ústavních lékáren ve fakultních nemocnicích a krajských nemocnicích;

* ostatní zaměstnanci určení pro vakcinaci v nemocnicích.

3. Nezbytné veřejné služby:

* vybraní pracovníci energetiky, vodního hospodářství, dopravy, informatiky a spojů;

* příslušníci policie, hasičů, armády v přímém výkonu služby v terénu, vybraní pracovníci sociálních služeb.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?